Analyse
Beleggen in een tracker in Mexicaanse aandelen? 4 jaar geleden - dinsdag 15 april 2014

De aantrekkende economie, de interessant gewaardeerde beurs en de spreidingmogelijkheden voor uw portefeuille zijn de drie redenen waarom we voortaan in Mexicaanse aandelen beleggen.

Hebt u een beleggingshorizon van minstens vijf jaar en schuwt u een aandelenbelegging niet, dan mag u 5 % van uw portefeuille wijden aan de Mexicaanse beurs, die niet zozeer volatiel is. Zoek niet naar fondsen die louter in Mexicaanse aandelen beleggen op onze markt: er zijn er geen. Kies voor iShares MSCI Mexico die noteert op Euronext Parijs. De beursgenoteerde tracker keert geen dividend uit en biedt u de voornaamste Mexicaanse aandelen aan op een presenteerblaadje.

 

Nieuwe dynamiek

De uitdrukking ‘Mexicaans leger’ wordt gebruikt om een leger/organisatie/bedrijfscultuur aan te duiden waar er meer ‘officieren’ zijn dan ‘soldaten’. Met de bekende gevolgen: hoge kosten, weinig efficiëntie, lange procedures, weinig rendement.

 

Dat is ook de manier waarop het westen tijdens de jaren tachtig en negentig aankeek tegen de Mexicaanse economie. Mexico was het land van inefficiëntie, corruptie, drugs en geweld. Een land waar (buitenlandse) bedrijven liever niet in investeren en waar u zeker niet in moest beleggen. En elk jaar emigreerden talrijke Mexicanen richten het beloofde noordelijke land, de VS.

 

Vandaag is de situatie anders. De Mexicaanse economie herleeft en doet de bevolking opnieuw dromen. Minder dan 1 % van de Mexicaanse mannelijke bevolking trekt vandaag naar de VS. En wat meer is, veel ‘Amerikaanse’ Mexicanen keren huiswaarts, met hun families en hun centen!

 

Azteekse tijger

Mexico is nu een land met een stabiele, gezonde economische groei (wij verwachten 3 % voor dit jaar en 3,5 % voor volgend jaar), een inflatie onder controle (rond de 4 %) en een quasi volledige tewerkstelling (minder dan 5 %). De overheidsschulden (40% van het bbp) en het begrotingstekort (0,6%) zijn onder controle.

 

Ook beschikt het land over heel wat hoogopgeleide werknemers waardoor bepaalde bedrijven hun Mexicaanse activiteiten sterk opdrijven. Daarnaast is het land vlot toegankelijk en zijn de lonen er veel minder hard gestegen dan in Azië (vooral in China).

 

Dit succes is voor een deel te danken aan Felipe Calderón, de Mexicaanse president tussen 2006 en 2012. Hij voerde broodnodige infrastructuurwerken uit, gaf gezondheidszorg en verplicht onderwijs aan de bevolking, richtte heel wat universiteiten op en slaagde erin om de lonen van de ambtenarij te temperen.

 

Zijn opvolger, de huidige president Peña Nieto, bestrijdt dan weer de drugshandel, liberaliseert heel wat sectoren (o.a. de oliesector) en voert een beleid van transparantie (anti-corruptie). Zo voerde hij in februari nog een wet door die klare wijn schenkt over de bestemming van alle overheidsmiddelen. Die nieuwe wind wakkert het vertrouwen aan bij de bevolking en bij de (buitenlandse) bedrijven, die meer en meer investeren. De betere gang van zaken in de Verenigde Staten, de voornaamste handelspartner, vervolledigt het plaatje.

 

Interessante beurs

De Mexicaanse beurs is correct gewaardeerd als we rekening houden met zijn volatiliteit. De beursschommelingen zijn de laatste jaren trouwens vergelijkbaar met die van de westerse beurzen.

 

Beleggen in Mexicaanse aandelen op de Bolsa Mexicana de Valores is in de eerste plaats de kaart trekken van telecom (steraandeel America Movil) en consumptiegoederen (vb. drankenimperium FEMSA, grootgrutter Walmart de Mexico). Met een gigantische binnenlandse markt (120 miljoen inwoners) en een rijker wordende middenklasse is de verwachting dat die sectoren in de toekomst goed blijven boeren.

 

Daarnaast spelen ook industriële spelers zoals conglomeraat Alfa (o.a. aluminium) en grondstofbedrijven (cementproducent Cemex) eerste viool. Vaak gaat het daarbij om wereldspelers in hun domein. Banken en – vooral – farma zijn nogal ondervertegenwoordigd.

 

Deel dit artikel