Analyse
Een obligatiefonds in Braziliaanse real 4 jaar geleden - donderdag 20 maart 2014

De obligaties in Braziliaanse real zijn interessant voor het rendement dat ze bieden en zorgen tevens voor een degelijke extra spreiding in een fondsenportefeuille.

Helaas, veel keuze hebt u niet: HSBC GIF Brazil Bond is de enige telg in die categorie in ons land.
U mag er 5 % van uw portefeuille met een beleggingshorizon van minimum 5 jaar en een defensief, neutraal of dynamisch profiel in beleggen.

 

Fundament

Fondsen in obligaties in Braziliaanse real vervoegden eind vorige maand onze gemengde modelportefeuilles
We zien de belegging dan ook niet als een speculatieve, maar als een fundamentele die een plaats verdient in elke portefeuille vanaf vijf jaar.

 

Wel moet rekening worden gehouden met de volatiliteit van de real.

De munt is vorig jaar dermate gezakt in waarde (-17 %) dat ze goedkoop is geworden. Een stijging ligt niet in het verschiet, maar dat wordt volgens ons gecompenseerd door de lokale obligatierendementen (boven de 10 %).

 

Eén fonds, 4 varianten

Het is niet evident om als Belgische particuliere belegger individuele obligaties in Braziliaanse real op de kop te tikken. Een gespecialiseerd fonds biedt dan ook een uitweg.

 

Enkel HSBC GIF Brazil Bond kan bij ons gekocht worden. Bij dit fonds wordt de nadruk gelegd wordt op staatsemissies in real met een relatief korte levensduur (vijf jaar en minder).
In de praktijk kunt u vier versies van hetzelfde fonds kopen. De verschillen zijn de uitgiftemunt (USD of EUR) en het dividendbeleid (kapitalisatie (C in de fondsennaam) of distributie (D).
– Hebt u een dollarrekening, kies dan voor de USD-versie.
– Handelt u liever in euro en/of wilt u eventuele wisselkoerskosten uitsparen, kies dan voor de EUR-versie.
– We verkiezen de versie die jaarlijks een dividend uitbetaalt (AD). Zo betaalt u geen beurstaks bij verkoop (1 %) en worden de ontvangen intresten binnen het fonds minder snel opgepot (rente-op-rente-effect bij kapitalisatie).

 

HSBC GIF Brazil Bond?

–  Vooral Deutsche Bank, en in mindere mate, BinckBank, verdelen dit product.
–  Niet iedereen biedt dezelfde fondsenversie aan. Zo beperken BinckBank en BNP Paribas Fortis zich tot de basisversie in USD die de dividenden oppot (AC USD).
–  Niet iedereen rekent dezelfde kosten aan. Zo betaalt u 0 % instapkosten bij MeDirect (telefonisch) en de volle pot (5,25 %) bij BNP Paribas Fortis. BinckBank is de enige met forfaitaire kosten (12,75 euro).
–  Niet iedereen hanteert dezelfde minimale instapdrempels. Zo moet uw order minimaal 5.000 USD, of het equivalent in euro, bedragen bij Fortuneo en KBC. Bij BNP Paribas Fortis is dat 1.000 USD, bij MeDirect 100 euro en bij BinckBank is er geen orderminimum.

 

Deel dit artikel