Analyse
Beleggen in China 4 jaar geleden - vrijdag 21 maart 2014

Welk fonds of tracker kiest u het best? Er is toch zo'n grote keuze!

Onze favoriete Chinese aandelenfondsen zijn nog steeds:
– 
GAM Star China Equity USD, dat voornamelijk in Hong Kong belegt;
– 
Fidelity China Focus A EUR dat ook mikt op de vastelandsbeurzen Shenzhen en Shanghai. We vermijden echter een aantal andere producten. We leggen u even uit waarom.

 

A-aandelen

Omdat China steeds makkelijker zogenaamde professionele gekwalificeerde beleggers toelaat om te handelen in de A-aandelen op de beurzen van Shanghai en Shenzhen, beleggen steeds meer trackers in die A-aandelen. Voorbeelden zijn Market Vectors China A (ticker: PEK op NYSE Arca), PowerShares China A (CHNA) en het recentelijk opgerichte db X-trackers Harvest CSI 300 China A (ASHR). Zij vervoegen Morgan Stanley China A (NYSE: CAF); sinds de oprichting in 2006 lange tijd het enige fonds in dat type van aandelen.

 

Beleg echter niet in zo’n gespecialiseerd fonds. De reden is dat de grootste A-aandelen slechts met een kleine onderwaardering noteren ten opzichte van dezelfde aandelen die op de beurs van Hongkong noteren (H-aandelen). Dat compenseert volgens ons onvoldoende de koersschommelingen van de A-aandelen. Zij blijven vooral de speelbal van de gokkende Chinees. Ook hun lagere liquiditeit en ontransparante en gebrekkige bedrijfsinformatie blijft een doorn in het oog.
U belegt daarom beter in het potentieel van enkele grote A-aandelen via een gespreid fonds als Fidelity China Focus A EUR.

 

Warrants

Intereffekt China Warrants (ICAWA) belegt niet rechtstreeks in Chinese aandelen maar in warrants met een hefboom op die aandelen. Concreet streeft de beheerder een hefboom na van tweemaal tot driemaal het rendement van de onderliggende index, de Hang Seng China Enterprises Index (HSCEI). Die bevat enkel Chinese aandelen die op Hongkong noteren (H-aandelen).

 

Dat hefboomeffect versterkt echter de bewegingen van de index, zowel in plus als in min. Zo verloor de HSCEI-index 17 % in 2011. Het fonds dook … 56 % lager. Het fonds is geschikt voor speculanten die snel een gokje willen wagen op het herstel van de Chinese beurzen.

 

Chinese aandelen die noteren in New York (N-aandelen)

PowerShares Golden Dragon China Portfolio (PGJ op NYSE Arca) belegt uitsluitend in Chinese aandelen die in de VS noteren (N-aandelen).

 

Twee elementen maken die belegging oninteressant.

– het fonds steekt meer dan de helft van de portefeuille in internet- en IT-bedrijven (Baidu, NetEase, Qihoo, Sohu enzovoort). Dat is teveel.
– een groot deel van de portefeuille steekt in Chinese aandelen die – om fiscale redenen – hun zetel hebben in belastingparadijzen zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden. Die komen almaar meer in het vizier van de Amerikaanse toezichthouder (SEC). Dit alles zorgt voor de nodige groeiende onzekerheid bij de beleggers.

 

Deel dit artikel