Analyse
Voor welke obligatiefondsen in dollar kiest u het best? 4 jaar geleden - woensdag 19 februari 2014

De dollar heeft potentieel, is een vluchtwaarde en zorgt voor diversificatie in uw portefeuille. Hoe erin beleggen?

Vijf procent is het gewicht dat u mag toekennen aan de fondsen in obligaties in Amerikaanse dollar in uw portefeuille, voor zover u minstens vijf jaar uw geld kunt missen en een schommelende belegging aanvaardt. We zijn koper van de volgende fondsen in staatsobligaties: Dexia Bonds USD Government, KBC Renta Dollarenta en Pictet USD Government Bonds, waarvan de beheerders weinig tot geen aandacht besteden aan andere types van obligaties. 

 

Opnieuw interessant

De obligaties zijn aantrekkelijk gewaardeerd na de rentestijging in de VS. Die woog op de obligatiekoersen. De obligatierentes stegen sterk (op tien jaar van 1,4 % in mei naar 2,4 % eind januari) omdat de beleggers ervan uitgingen dat de Fed al te bruusk zou stoppen met de dollaraankopen. Dat bleek onterecht. De Amerikaanse centrale bank stemt de schuldafbouw uiteindelijk af op de evolutie van de conjunctuur. Koppel dat aan de lage inflatie (1,5 %) die niet noopt tot ingrijpen en een obligatiecrash zit niet (langer) in het verschiet.

 

Een tweede pluspunt is de waardering van de Amerikaanse dollar, goedkoop tegenover de euro. Stijgen de rentevoeten in de VS, ons te verwachten scenario gezien de economische opleving van het land, dan zal de negatieve impact daarvan op de obligatiekoersen deels gecompenseerd worden door de duurder wordende dollar. En bij echt onheil, zoals een opflakkering van de eurocrisis of een harde landing in China, zal de vluchtmunt zelfs kunnen uitblinken.

 

Waarom beleggen in staatsobligaties

De reden is: wegens de betere spreiding die zo’n staatsobligatiefonds toevoegt aan een fondsenportefeuille. Dat verlaagt het globale risico van een portefeuille aanzienlijk. Zo is de kans groot dat Amerikaanse staatsobligaties stijgen wanneer de Amerikaanse beurs het zwak doet en omgekeerd. Bij Amerikaanse bedrijfsobligaties is dat net andersom waardoor zo’n type obligaties minder goed passen in een gespreide portefeuille.

 

LO Government USD?

Het fonds van Lombard Odier in Amerikaanse staatsobligaties kunt u vandaag nog kopen (o.a. bij Deutsche Bank) maar dat raden we u af. Het fonds zal immers opgaan in een wereldwijd beleggend obligatiefonds. Hebt u het in bezit, dan mag u het voorlopig houden tot de details van de fusie gekend zijn.

 

Deel dit artikel