Analyse
Verenigd Koninkrijk: beleggen in een fonds of in een tracker? 4 jaar geleden - vrijdag 21 februari 2014

Is een tracker belegd in de Londense beurs een interessante belegging?

Niet echt. Om de Britse beurs te bespelen, blijft onze voorkeur uitgaan naar het uitstekend beheerde Cazenove UK Equity EUR. Een aantal fondsen doen het immers regelmatig beter dan de beurs.

 

Brits is blits

Britse aandelen blijven interessant. Niet alleen slagen de Britten erin om hun economische zaakjes steeds beter op orde te krijgen, bewijze de onlangs gepubliceerde groeispurt van 1,9 % in 2013 (het beste cijfer sinds 2007 en een pak beter dan de negatieve cijfers uit de eurozone), wat ons vooral aantrekt is de goedkope beurs van Londen.

 

Ook biedt de beurs van Londen een hoge dividendrendement: zowat 4,4 % voor dit jaar. Ter vergelijking in de eurozone verwachten we 2,4 %. Daarbovenop wordt dat Britse dividend fiscaal bevoordeeld omdat u er geen Britse bronheffing op betaalt.

 

iShares FTSE 100

Welke versie van iShares FTSE 100 koopt u het best? De tracker volgt het wel en wee van de 100 grootste Britse bedrijven en is op dat vlak een goede weerspiegeling van de lokale economie.
De tracker met ticker ISFA of diegene met ticker CUKX?
De eerste is de oudste van de twee (bouwjaar 2000 versus 2010) en is zowat 40 maal groter in volume.
En toch vinden we CUKX veruit de betere partij. Dat komt omdat iShares de verkoop van de tracker wil aanzwengelen waardoor het de kosten verlaagde tot 0,15 % per jaar (in plaats van 0,4 % voor ISFA). En bovendien keert CUKX geen dividenden uit. Zo spaart u ook de Belgische roerende voorheffing (25 %) uit op een hoog dividendrendement. Rekening houdend met het hoge dividendrendement levert u dat ook een jaarwinst op van ongeveer 1,1 % tegenover ISFA.
Die Belgische roerende voorheffing nekt ook het nog goedkopere beheerde (0,1 %!) maar dividenduitkerende Vanguard FTSE 100 ETF (ticker: VUKE op Londen).

 

Deel dit artikel