Analyse
Beleggen in China: handleiding 4 jaar geleden - woensdag 19 februari 2014

De Chinese beurs is erg gefragmenteerd: hoe en waar belegt u het best?

Beleggen in Chinese aandelen is problematisch. U kiest beter voor gespecialiseerde fondsen.
We raden u
GAM Star China Equity USD en Fidelity China Focus A EUR aan.
Ga na hoeveel u er het best belegt, afhankelijk van uw profiel. Raadpleeg hiervoor onze
strategie. 

 

Blijven beleggen in China

Hoewel China nog altijd de overgang van een exportgedreven economie naar een binnenlandsgerichte economie aan het verteren is, ziet het ernaar uit dat het land in zijn economische omwenteling zal slagen. De Chinese beurzen noteren nog niet duur en de tal van cyclische bedrijven zullen kunnen profiteren van de toekomstige opleving.
Bovendien bezorgen Chinese aandelen uw portefeuille een interessante diversificatie.

 

Al in uw portefeuille?

Wellicht belegt u al zonder dat u het weet veel of weinig in Chinese aandelen. Het gemiddelde wereldwijde aandelenfonds besteedt immers 5 tot 15 % van de portefeuille aan Chinese aandelen. Maar het kan veel meer natuurlijk. Hebt u een breed gespreid groeilandenfonds op zak, dan krijgt China een gemiddelde weging van 20 %. In een BRIC-fonds is dat bijna het dubbele.

 

Groot-China!

Vorig jaar bedroeg het rendement van Chinese aandelen +18 %, +5 %, +3 % of -8 %. Deze percentages zijn afkomstig van respectievelijk de Shenzhen-vastelandsbeurs, de beurs van Hongkong, de gezamenlijke beurzen van Groot-China (vastelandsbeurzen China, Hongkong en Taiwan) en het A-segment van de Shanghai-beurs (beperkte toegang voor buitenlandse beleggers).

 

De mogelijkheid om naast de Chinese vastelandsbeurzen ook in Hongkong en/of in Taiwan te beleggen, verklaart ook de grote verschillen in rendementen.

 

Wat kiezen?

U hebt de keuze uit bijna 150 fondsen die mikken op (Groot-)China. In eerste instantie vallen de fondsen met een belang in de beurs van Taiwan af. Het land zit geprangd tussen het goedkope China en het meer technologisch geavanceerder Zuid-Korea en kan ons niet bekoren.

 

Blijft over, de fondsen die beleggen in de vastelandsbeurzen Shenzhen en Shanghai en/of de beurs van Hong-kong. Vooral die laatste is prominent aanwezig in de fondsen omdat de beurs vlotter toegankelijker is en de voornaamste Chinese bedrijven er aanwezig zijn.

 

Eén fonds torent boven de rest torent wat creëren van toegevoegde waarde en beheren van risico’s betreft: GAM Star China Equity USD. Met dat fonds haalt u een portefeuille in huis van vooral Hongkongse aandelen met Chinese roots zoals Tencent Holdings (nr. 1 in internet) en ICBC (de grootste Chinese bank).

 

Fidelity China Focus A EUR mikt vooral op vastelandsaandelen en zit op de eerste rij om in te spelen op de nieuwe interne Chinese groeidynamiek. Het accent ligt op de financiële sector (zoals het onvermijdelijke ICBC), de energiesector (China Petroleum) en de consumentensector (SAIC Motor).

 

Deel dit artikel