Analyse
Fondsen: de tops en de flops van 2013 4 jaar geleden - woensdag 15 januari 2014

De beste en slechtste fondsenprestaties van het voorbije jaar.

Gun niet te veel aandacht aan wat fondsen in het verleden presteerden. Wat telt, is het potentieel. Want al trekken de fondsen die in het (recente) verleden goed hebben gepresteerd het meeste verse geld aan (een fenomeen dat het 'hete handen'-syndroom wordt genoemd), toch zullen de best presterende fondsen van vandaag niet noodzakelijk de best presterende van morgen zijn. Ook mogen we de winnaars uit het verleden niet systematisch de rug toedraaien. Het loont de moeite deze fondsen onder de loep te nemen indien hun koers nog over potentieel beschikt.
Wilt u meer info om een overwogen keuze te maken, gebruik dan
onze selector. 

 

Winnaars en verliezers 

(rendementen in euro)

Beperken we ons tot de meer dan 500 producten (fondsen, trackers, verzekeringsfondsen), dan zien we dat vooral de fondsen in aandelen uit de biotechnologiesector (+54 %) het goed hebben gedaan. De bredere farmafondsen (+30 %), die ook in biotechnologie beleggen, pikten daar hun graantje van mee. Opvallend waren ook de uitstekende prestaties van de fondsen in Amerikaanse aandelen (+26 %) en – vanaf de tweede jaarhelft – de fondsen in aandelen uit de eurozone (+23 %).
Ontgoochelend presteerden de fondsen in goudmijnaandelen (-52 %). Ook de fondsen in Turkse aandelen (-32 %) gaven niet thuis omdat de regering er kampt met politieke schandalen (corruptie o.a.). Beleggers verkopen dan ook massaal Turkse aandelen en obligaties waardoor de lira meer dan 20 % verloor in 2013. Beleggen in Turkije blijft vooralsnog te riskant.

 

TOP 5

1. Dexia Equities L Biotechnology en sectorgenoten (+57 %)

2. EasyETF Stoxx Europe 600 Telecom (+37 %)

3. BGF World Healthscience A2 (+37 %)

4. SPDR MSCI Europe Telecom (+36 %)

5. PARVEST Equity USA Small Cap (+36 %)

 

Fondsen in biotechnologie konden het vorig jaar gewoon niet slecht doen gezien de sector zo'n 60 % hoger klom. De tracker First Trust NYSE Arca Biotechnology was het slechtst presterende fonds in de sector met een winst van 'slechts' 44 %.
De kosten, kwaliteiten van de beheerders, portefeuillestrategie (met onder- en overwegingen tegenover de index en de concurrentie) bepalen de verschillen binnen een categorie. Het waren vooral de grote jongens als Biogen (+83 %), Celgene (+106 %) en Gilead Sciences (+96 %) die de show stalen in 2013. De sector schoot vooruit door sterke pijplijnen, goede resultaten en analisten die hun cijfers telkens opwaarts bijstelden.

De aandelen uit de sector bieden nog voldoende potentieel om erin te beleggen. Ziet u geen graten in een sterk schommelende portefeuille, dan kunt u erin beleggen via een gespreid fonds. Franklin Biotechnology geniet daarbij de voorkeur. Een gewaagder alternatief is First Trust NYSE Arca Biotechnology dat mikt op kleinere aandelen uit de sector.

 

De Europese telecomsector is terug van weggeweest. Vorig jaar boekte ze een winst van 37 %. Dat was een pak beter dan de prestatie van de telecomsector wereldwijd (+15 %). De markt in fondsen die uitsluitend beleggen in Europese aandelen als Vodafone (+57 %), BT Group (+65 %) en Deutsche Telecom (+56 %) wordt bij ons volledig ingepalmd door trackers (EasyETF Stoxx Europe 600 Telecom, SPDR MSCI Europe Telecom, Services ETF).
De forse prestatie van Europese telecomaandelen is niet minder dan een inhaalmanoeuvre ten opzichte van de rest van de sector. De beleggers hebben de dividendverlagingen, de kapitaalverhogingen en de strengere Europese regelgeving ondertussen verteerd en raakten geboeid door de troeven van de sector: het hoge bruto dividendrendement (4,4 %), de focus op de kostenverlagingen en de forse kasstroom van de bedrijven.

U mag kopen. We geven de voorkeur aan de tracker EasyETF (ticker SYT op Euronext Parijs) en enkele wereldwijde fondsen.

 

FLOP 5

1. RBS MA Gold BUGS ETF en sectorgenoten (-57 %)

2. Dexia Equities L Turkey (-32 %)

3. ETFS Physical Gold Fund en sectorgenoten (-31 %)

4. Lyxor UCITS ETF Brazil (-31 %)

5. BlackRock GF World Mining A2 (-27 %)

 

De fondsen in goudmijnaandelen beleefden een annus horribilis (-53 %). De grootste verliezer was de tracker RBS Market Access Gold BUGS Index ETF (-57 %). Te wijten aan de gouddelvers Iamgold (-71 %) en Minas Buenaventura (-69 %) in de portefeuille. De reden dat BGF World Mining A2 daarentegen 'slechts' 27 % verloor was dat dat fonds niet alleen in goudmijnen belegt, maar ook in mijnen in andere grondstoffen zoals koper en ijzererts. De val van de aandelen van de goudmijnen is te wijten aan de koersduik van het goud zelf en aan het negatieve marktklimaat rond dat type aandelen. De sector is echter te zwaar afgestraft.

De durvers onder u mogen kopen.

 

De goudprijs kalfde vorig jaar met 30 % af (in euro). Daardoor verloren ook de trackers in goud, zoals ETFS Physical Gold Fund, in die grootorde. De goudprijs staat lager omdat de financiële markten opfleuren (o.a. door de lagere inflatievrees) en beleggers geen nood meer hebben aan een ‘veilige haven’ of aan een extra portefeuillebescherming.
Goud aanhouden in een portefeuille zorgt voor extra spreiding omdat het anders reageert dan aandelen en obligaties en kan worden aanzien als een soort verzekering tegen allerhande risico’s op de financiële markten.

Onze voorkeur gaat uit naar de aankoop van fysiek goud (munten of baren) bij een specialist zoals Goldforex of Numagold of van een beursgenoteerde tracker in fysiek goud.

 

Deel dit artikel