Analyse
SSgA-fondsen: vreemde kosten? 4 jaar geleden - woensdag 18 december 2013

Beleggers kijken soms raar op als ze de fondsen van State Street Global Advisors (SSgA) kopen en verkopen.

Dit heeft alles te maken met de visie van de beheerder om de bestaande aandeelhouders van de fondsen niet te laten opdraaien voor de kosten gemaakt om beleggers te laten toetreden of uittreden uit de fondsen.

 

De Amerikaanse beheerder SSgA biedt fondsen aan die erin slagen om goed hun onderliggende index te schaduwen en dat tegen aanvaardbare kosten. Ook vindt u bij SSgA fondsen die in ons land zelden of nooit te vinden zijn (Australië, Canada, Zweden...).

 

Wel rekent SSgA na de aankoop, of de verkoop, een instapkost of uitstapkost van 0,03 % tot 0,55 %.
Die kosten komen ten goede van het fonds en niet van uw financiële tussenpersoon. Ze dienen als compensatie voor de bestaande aandeelhouders van het fonds. Want als u een fonds koopt dan moet de beheerder uw gelden beleggen en dat brengt transactiekosten met zich mee. Die worden verhaald op u als nieuwe aandeelhouder. Beslist u uit het fonds te stappen, dan moet de beheerder participaties verkopen, wat opnieuw een kost heeft, en ook die betaalt u aan het fonds. Door die kosten aan te rekenen ondervinden de aandeelhouders die in het fonds zitten geen hinder van uw transacties.

 

De precieze kostprijs die SSgA aantekent hangt af van de markt waarop het fonds actief is. Hoe groter de beurs, hoe vlotter de aandelen verhandelbaar zijn, hoe goedkoper in principe.

 

Voor SSgA US Index Equity betaalt u slechts 0,03 % aan instapkosten. De grote Amerikaanse aandelen zijn nu eenmaal super liquide en goedkoop aan te schaffen.
Voor SSgA Global Emerging Markets Index Equity betaalt u echter 0,5 % (aandelen kopen in groeilanden kost de professionele beheerder nu eenmaal meer dan elders).

 

Opvallend is ook de hoge kostprijs voor aandelen op de liquide beurs van Londen: 0,55 %. Dat heeft alles te maken met de ‘stamp duty (reserve tax)’ die daar wordt aangerekend bij de aankoop van aandelen (vergelijkbaar met onze beurstaks die 0,5 % bedraagt).

 

Deel dit artikel