Analyse
BinckBank: nieuwe tarieven voor fondsen 4 jaar geleden - woensdag 20 november 2013

Op 9 december wijzigt de internetbroker zijn tarieven. Daarbij wordt het fondsengedeelte aangepakt.

We gaven u eerder al uitleg over de wijzigingen voor de transactiekosten met betrekking tot de aandelen. 

Tegenwoordig wijzigt BinckBank de transactiekosten voor de fondsen. Het goede nieuws is dat het gros van de aangeboden fondsen vanaf een bepaalde ordergrootte goedkoper dan nu verhandeld zullen worden. Voor kleine orders wordt het dan wel weer een dure zaak. Opvallend is dat geen enkel fonds nog ‘gratis’ wordt aangeboden. Ook verdwijnt de eigen fondsenselectie.
Dit verandert onze mening over de broker echter niet. BinckBank blijft concurrentieel dankzij het grote fondsenaanbod, het makkelijke handelsplatform en de nog altijd schappelijke kosten (behalve voor kleine orders).

 

Huidige situatie

BinckBank biedt een duizendtal fondsen aan die in twee reeksen kunnen worden opgedeeld.
– de ‘kernselectie’ bestaat uit 120 fondsen die door de broker geselecteerd zijn op grond van hun prestaties uit het verleden. Deze worden zonder in- en uitstapkosten worden verhandeld.
– voor de kleine 1000 andere fondsen die niet tot de kernselectie behoren, betaalt u wel kosten (in regel 1 %, met enkele uitzonderingen, er zijn geen uitstapkosten).

 

Vanaf 9 december

De kernselectie verdwijnt waardoor alle niet-beursgenoteerde fondsen op dezelfde manier worden behandeld. Per transactie zult u een vaste transactiekost moeten betalen, zowel bij aankoop als bij verkoop, op enkele uitzonderingen na.

 

De nieuwe transactiekosten zijn de volgende:

– 12,75 EUR voor orders tot en met 5.000 EUR
– 19,75 EUR voor orders t.e.m. 25.000 EUR
– 24,75 EUR voor orders t.e.m. 50.000 EUR.

 

Enkel voor een dertigtal fondsen (Carmignac Gestion, Petercam) mogen d enkel maar verkocht worden aan een procentuele kost (1 %). Uitstappen kan daarentegen zonder transactiekost.

 

Kostengewijs beter?

– Uiteraard is het uit den boze om fondsen louter en alleen uit kostenperspectief te verhandelen. Belangrijker blijven de kwaliteiten van het fonds, de categorie waarin belegd wordt en de wetenschap of het fonds wel degelijk past in uw risicoprofiel en beleggingshorizon.
– Maar als u geïnteresseerd bent in de aankoop of een verkoop van een fonds bij BinckBank dan kan het onderstaande u op weg helpen. Of u op het vlak van kosten beter af bent, zal afhangen van het fonds in kwestie, de grootte van de transactie en of het gaat om een aankoop of een verkoop.
– Bent u van plan een fonds bij BinckBank te verkopen, dan doet u dat beter voor 9 december. Uw winst is dan minimaal 12,75 euro per fonds.
– Voor zowat 10 % van het fondsenaanbod, de huidige kernselectie in feite, betaalt u bij BinckBank voorlopig nog geen enkele kost. Wilt u zo’n fonds kopen, dan doet u dit best vóór 9 december. Daarmee bespaart u minstens 12,75 euro.
– Voor zowat 90 % van het beschikbare aanbod betaalt u vanaf december niet langer 1 % maar (minstens) 12,75 euro. De nieuwe situatie is voor u dan ook voordeliger vanaf een order van 1.275 euro (1 % daarvan is immers 12,75 euro) en meer. Rekening houdend met de nieuwe forfaitaire uitstapkosten bent u voor dat type fondsen altijd beter af in het nieuwe systeem voor orders vanaf 2.550 euro (= 2*1.275 euro). Maar voor liefhebbers van kleinere orders wordt het wel een dure zaak aangezien hun order minimaal 25,5 euro zal kosten. Zij zijn op kostenvlak beter af bij de concurrentie.

 

Deel dit artikel