Analyse
Tracker op koffie: interessant? 4 jaar geleden - woensdag 2 oktober 2013

De tracker op de koffieprijs iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN: interessant of niet?

De kans bestaat dat het koffieaanbod in Latijns-Amerika zal dalen (als gevolg van een schimmelziekte). Betekent dit dat beleggen in koffie de moeite waard is?
En zo ja is deze tracker dan de beste manier om er voordeel uit te halen?
Neen. We blijven de mening toegedaan dat deze markten enkel bestemd mogen zijn voor professionelen zoals de producenten zelf, handelshuizen en (grote) gebruikers zoals Kraft Foods bijvoorbeeld.

 

Futures

Met een dergelijke beleggingsproduct belegt u niet rechtstreeks in koffie maar in een beursgenoteerde tracker die een index, de Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return genaamd, schaduwt en uitgegeven is door Barclays Bank. Die gevolgde index bestaat uit futures op koffie. U belegt met andere woorden onrechtstreeks via afgeleide producten. Daarnaast bent u ook afhankelijk van wat er met Barclays Bank gebeurt. Een wanbetaling van deze instelling zou zware gevolgen hebben voor uw belegging.

 

Contango

Het is ook belangrijk om te weten dat de koffiefuturesmarkt in contango zit. Omdat de beheerder van de index niet geïnteresseerd is om de grondstof koffie te verkrijgen, worden die futures telkens doorgerold (futures die gaan vervallen worden verkocht en andere, met een langere looptijd worden gekocht). Door de contango kost hem dat geld omdat de nieuwe koffiecontracten meer kosten dan de oude. Gebeurt er niets met de koffieprijs dan wordt de tracker zo automatisch minder waard.

 

Moeilijk te voorspellen

Het koersverloop van landbouwgrondstoffen is zeer moeilijk te voorspellen gezien het voor een groot deel door natuurelementen (ziektes,…) en weersomstandigheden (te veel regen, te warm,…) wordt bepaald. Het gaat hier bijgevolg om pure speculatie waar we ons niet willen mee inlaten.

 

Ethische redenen

Door posities in te nemen in de grondstoffen kunt u een impact hebben op de levens van velen.

 

Deel dit artikel