Analyse
Onze basisportefeuille: een puike septembermaand! 4 jaar geleden - vrijdag 11 oktober 2013

Vorige maand won onze portefeuille met een neutraal profiel en een horizon van tien jaar 2,1 %. De beslissing van de Amerikaanse centrale bank om geld te blijven pompen in de economie wierp haar vruchten af. De beurzen gingen hoger, die uit de groeilanden op kop, en de rentevoeten daalden, wat goed was voor de obligatiefondsen.

Met die septemberwinst staat het jaarlijks rendement
– op één jaar: op 10,3 %
– op drie jaar op 7,5 %
– op vijf jaar op 7,9 %
– en op tien jaar op 8 %

 

Deze maand brengen we geen wijzigingen aan in de verdeling van onze portefeuille.

 

Aandelen: enkel lachende gezichten

Opvallende vaststelling vorige maand: alle fondsen die mikken op aandelen uit de groeilanden in onze portefeuilles dikten ferm aan. Een van de redenen is de teruggekeerde rust op de financiële markten nadat zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank de gemoederen bedaarden. Zo zal de Fed zijn programma van maandelijkse inkopen van obligaties in dollar toch aanhouden. Daarnaast zal de Europese centrale bank de huidige rentevoeten nog een tijd laag houden.

 

Aberdeen Global Indian Equity is de primus in de portefeuille met een winst van maar liefst 6,9 %.
Het fonds in Indiase aandelen dankt die prestatie aan beleggingen in ICICI Bank en de industriële groep ITC (beide +13 %). Beide aandelen werden door de beleggers beloond voor hun goede kwartaalcijfers.
Ons advies. De Indiase aandelenbeurs is zowat de slechtst presterende van het afgelopen jaar (-17 %). Dat komt omdat het land met economische problemen kampt en te sterk afhankelijk blijft van buitenlands geld. Maar beterschap is in zicht. De regering versterkt de maatregelen op het vlak van infrastructuur en aantrekking van (buitenlands) kapitaal. En het land werpt zich almaar meer op als goedkoop alternatief voor China. Dat geeft dan weer een boost aan de bouwsector en de tewerkstelling.
U mag 5 % van uw portefeuille beleggen in de post.

 

Het op een na best presterende fonds in onze selectie vorige maand is Aberdeen Global Japanese Equity JPY.
De goede resultaten van machinebouwer Nabtesco (+11 %) en van specialist in automatisering Keyence (+12 %) stuwden het fonds 5,1 % hoger.
Ons advies. Besteed 5 % van uw portefeuille aan Japanse aandelen.
De beurs van Tokio heeft de wind van achteren door de publicatie van sneller dan verwachte groei. Dankzij de fiscale stimuleringsmaatregelen, de daling van de werkloosheid, de hogere consumentenbestedingen, enzovoort, gaat het steeds beter met Japan. De recente toewijzing van de Olympische Spelen 2020 aan Tokio ondersteunt zelfs het groeiende vertrouwen van de beleggers. Via een aandelenbelegging in het land mikt u ook op het potentieel van de ondergewaardeerde yen.

 

Met SSgA Sweden Index haalt u het in ons land unieke fonds in Zweedse aandelen in huis.
Ericsson (+11 %) en Hennes & Mauritz (+15 %) waren de kersen op de fondsentaart vorige maand.
Ons advies. U mag 5 % beleggen in de correct gewaardeerde Zweedse beurs.
De aantrekkingskracht schuilt in het muntpotentieel van de kroon, de spreiding die de categorie toevoegt en de stevige Zweedse economie.

 

Obligaties: potentieel van vreemde munten

Vorige maand verdapperde KBC Renta Sekarenta 1,1 % dankzij de winst van de Zweedse kroon in euro (+0,7 %) en de lagere lokale obligatierentes.
Ons advies. Beleg 5 % van uw portefeuille in obligaties in Zweedse kroon.
De sterke economie is een defensieve troef. Daarnaast is de kroon sterk ondergewaardeerd en geloven we sterk in het potentieel ervan op lange termijn. Beleg erin via het enige gespecialiseerde fonds dat ons land rijk is.

Deel dit artikel