Analyse
Vanguard lanceert trackers op Euronext 4 jaar geleden - woensdag 18 september 2013

De trackers van Vanguard volgen hun index op de voet en springen in het oog door hun lage kosten. Maar wat moeten we van deze producten denken?

In een categorie die we kopen, maar waarvoor goede actief beheerde fondsen of fiscaal gezondere trackers bestaan, krijgen de trackers van Vanguard bij ons het advies ‘houden’


Lage kosten

De Amerikaanse fondsengigant Vanguard maakt al decennialang het mooie weer over de grote plas dankzij zijn lage jaarlijkse beheerskosten. Zo rekent Vanguard 500 Index Fund Investor Shares, het Amerikaanse fonds dat de S&P 500 volgt, slechts 0,17 % aan terwijl Amerikaanse aandelenfondsen in onze contreien gemiddeld 1,7 % aanrekenen.
De duurdere beheerders trachten die kostenhandicap goed te maken op het vlak van rendement maar in de praktijk lijkt dit vaak onmogelijk.

Pro's en contra's

– Wat betreft jaarlijkse kosten zijn de zeven trackers van Vanguard veel goedkoper dan hun categoriegemiddelde, ook op het vlak van aankoopkosten. Zo kunt u kiezen voor een broker die weinig transactiekosten vraagt voor een order op Euronext. Ook zijn deze trackers vlot verhandelbaar en is het verschil tussen de biedkoers en de laatkoers klein genoeg.
– De kwartaaldividenden van de trackers van Vanguard zijn echter onderhevig aan een roerende voorheffing van 25 %. Dat verzwaart de factuur waardoor een goedkope tracker als Vanguard FTSE All-World (0,25 % kosten) in de praktijk duurder uitvalt, namelijk 0,9 % per jaar alle kosten inbegrepen. Nog erger is het gesteld met Vanguard FTSE All-World High Dividend (0,29 % kosten) dat op aandelen met een hoog dividendrendement mikt (3,9 % in dit geval).Hier weegt de voorheffing extra door: met roerende voorheffing bereikt het kostenplaatje hier immers 1,3 %. Puntje bij paaltje zijn deze twee trackers duurder dan Amundi ETF MSCI World (0,38 %) dat onze voorkeur geniet.
Die dividenduitkering nekt ook het interessante Vanguard S&P 500 (0,6 % met voorheffing). Tweelingbroer iShares S&P 500 A keert dan weer geen dividenden uit en is dus erg competitief.

Opletten geblazen

Uitsluitend kijken naar kosten en fiscaliteit om uw fondsenkeuze te maken, is uit den boze. De categorie waarin wordt belegd, moet immers voldoende perspectieven bieden. Waarom zou u immers Vanguard FTSE Developed Europe willen kopen als ‘Europese aandelen’ vandaag niet interessant genoeg zijn. Zo’n type fonds verkoopt u beter.
Ten slotte zijn de trackers van Vanguard meesters in het schaduwen van hun index. Toch is dit niet voldoende om te concurreren met bepaalde aandelenfondsen die actief worden beheerd en het gezien het risico, beter doen dan de index. Zo moet Vanguard FTSE Japan de duimen leggen voor Aberdeen Global Japanese Equity A2 JPY.


Deel dit artikel