Analyse
Onze basisportefeuille: +9,3 % op een jaar tijd! 4 jaar geleden - woensdag 11 september 2013

Vorige maand gaven uw fondsenbeleggingen niet echt thuis. Tal van aandelenbeurzen doken lager, die uit de meeste groeilanden op kop. En op de obligatiemarkten schuilen, bracht geen soelaas door de stijgende rentevoeten. Dankzij een goede diversificatie van onze belangrijkste fondsenportefeuille (neutrale strategie, op 10 jaar) bleef de schade echter beperkt, met een verlies van slechts 0,6 % op een maand tijd.

Op langere termijn kan onze fondsenportefeuille echter erg goede prestaties neerzetten:
+9,3 % op een jaar
+7 % per jaar op drie jaar
+5,8 % per jaar op vijf jaar
+7,6 % per jaar op tien jaar

 

Deze maand brengen we geen wijzigingen aan in de verdeling van onze portefeuille.

Ontdek zijn samenstelling en de fondsen die we u aanraden

 

Groeilanden: enkel China redt de eer

De beurzen uit de groeilanden stonden in het middelpunt van de belangstelling in augustus. Zij zagen met lede ogen toe hoe (buitenlands) geld richting westen vloeide. Nu de Amerikaanse langetermijnrente opnieuw in de lift zit, kiezen de beleggers eieren voor hun geld.
Vooral de fondsen in Indiase aandelen (-9,1 % voor het fonds dat we aanraden) dolven het onderspit. De economie presteert er op dit moment zwak en de Indiase beurs stelt zich vijandig op tegenover (buitenlandse) investeerders, o.a. door de invoer van taksen.
Ons advies. Het land beschikt echter over een enorm groeipotentieel, de beurs is niet duur en de regering heeft tal van hervormingen gelanceerd. Profiteer van de val van de beurs en van de Indiase munt om 5 % van uw portefeuille te besteden aan Aberdeen Global Indian Equity A2. Te koop bij BinckBank, Deutsche Bank en Fortuneo.

 

De fondsen in Chinese aandelen toonden dat het anders kan. Zij zwommen tegen de groeilandenstroom in. Zo konden de fondsen die we u aanraden gemiddeld met 4 % hogerop klimmen. Meteen de beste categorieprestatie uit de portefeuilles. Economische signalen duiden er almaar meer op dat de economische activiteit terug aantrekt en dat lokt kopers.
Ons advies. Al ging de Chinese beurs in het 1e halfjaar door een turbulentiezone, toch konden de zorgen rond de bankensector en de economische groei ondertussen wegebben. Wat overblijft is een goedkope beurs, in een munt met potentieel, in een land die afstevent op een mooie duurzame groei van zowat 5,5 % in de toekomst. Fidelity China Focus A EUR of GAM Star China Equities USD mogen 10 % van uw portefeuille uitmaken. Beide fondsen kunt u kopen bij een resem distributeurs, vaak zonder instapkosten.

 

Een nieuw obligatiefonds in Zwitserse frank

Goed nieuws voor de fans van een defensieve belegging in Zwitserse obligaties. Tot op heden konden zij enkel terecht bij KBC Renta Swissrenta. Voortaan kan er ook gemikt worden op het evenwaardige Pictet CHF Bonds. Het fonds kunt u tegen forfaitaire instapkosten kopen bij Fortuneo. Ook het KBC-fonds blijft koopwaardig.
Tip. Kies voor de versies die jaarlijks hun dividenden uitkeren. Zo betaalt u bij de latere verkoop geen beurstaks (1 %) en is de kans groot dat u uiteindelijk minder meerwaardebelasting zult betalen.

 

Deel dit artikel