Analyse
Onze basisportefeuille: +11 % op één jaar tijd 4 jaar geleden - vrijdag 12 juli 2013

Vorige maand boerde onze fondsenportefeuille met 3,3 % achteruit als gevolg van de weerslag op de beurzen.

Onze portefeuille met een beleggingshorizon van 10 jaar en een neutraal beleggingsprofiel biedt de volgende rendementen:
-3,3 % op een maand
+11 %op een jaar
+7,1 % per jaar op drie jaar
+5,6 % per jaar op vijf jaar
+8 % per jaar op tien jaar
Onze neutrale portefeuille op 10 jaar en de fondsen die we u aanraden

Deze maand doen Japanse aandelenfondsen hun intrede in onze portefeuille.

 

Aandelenfondsen (70 % van de portefeuille)

De verklaringen van de Amerikaanse centrale bank over een mogelijke normalisering van haar monetaire politiek schrokken de beleggers af, met als gevolg een algemene terugval van de beurzen.
Dit had dan ook een negatieve weerslag op de aandelenfondsen.
De kneusjes van de maand zijn de groeilanden: -7,9 % voor de Chinese aandelenfondsen, -8,1 % voor de Indiase aandelenfondsen. Gelukkig is het gewicht van deze fondsen in onze portefeuille beperkt, respectievelijk 10 en 5 %, wat het belang van een goede diversificatie nog maar eens benadrukt.
Ons advies: de economie in de groeilanden vertraagt maar blijft op een hoog niveau liggen, zelfs als men rekening houdt met voorzichtige hypotheses; profiteer van de terugval om aandelen voor een interessante prijs te kopen.

 

De Amerikaanse aandelenfondsen vielen gemiddeld met 1,9 % terug en konden dus de schade beperken. De Amerikaanse groei zit in de lift: de vastgoedsector herstelt en de tewerkstelling en de consumptie fleuren weer op.
Ons advies: we verlagen lichtjes het gewicht van deze positie in onze portefeuille (van 25 naar 20 %), niet omdat de situatie achteruitgaat (integendeel) maar wel om een deel van de winst op te strijken (+16 % op de laatste 12 maanden, +60 % op 5 jaar).

 

Hierdoor komt een plaatsje vrij voor de Japanse aandelenfondsen. Beleg er tot 5 % van uw portefeuille in. De daling van de yen is een meevaller voor de Japanse bedrijven die zo hun producten in het buitenland makkelijker aan de man kunnen brengen. De beurs doet hierbij volop profijt en de yen is dus goedkoper geworden.

 

In onze basisportefeuille (neutraal, 10 jaar) houden we geen aandelen aan uit de eurozone. Wel telt de portefeuille aandelen uit drie Europese landen:
– Zweden (5 % van de portefeuille), beschikt over een solide, competitieve economie, gebaseerd op innovatie, en over een munt die ondergewaardeerd is t.o.v. de euro;
– Zwitserland (5 %), waar de beurs ondergewaardeerd en minder risicovol is dan in andere Europese landen. Ook telt ze (talrijke) zwaargewichten met een internationaal profiel;
– het Verenigd Koninkrijk (20 %), waar bedrijven gulle dividenden bieden (o.a. dankzij de solide groeivooruitzichten) en de beurs minder volatiel is, wat betekent dat het risico lager ligt.
Deze 3 posities daalden vorige maand eveneens. Dit is dus de gelegenheid om aandelen tegen een goedkopere prijs te verwerven.

 

Obligatiefondsen (10 % van de portefeuille)

Onze positie in obligatiefonden in Zweedse kroon (5 % van de portefeuille) daalde in juni met 3,4 %. De beleggers lieten de obligaties links liggen omdat ze hun rendement te laag achten. En de Zweedse kroon verloor 2 % tegenover de euro.

 

Onze positie in obligatiefondsen in Zwitserse frank (5 % van de portefeuille) viel eveneens terug (-1,6 %) als gevolg van de daling van de obligatiekoersen. Wel kon de schade beperkt worden dankzij de stijging van de frank (+2 %).
Deze 2 posities dragen een relatief laag risico en blijven dus interessant. Kopen.

 

Liquiditeiten (20 % van de portefeuille)

Onze basisportefeuille telt ook 20 % aan liquiditeiten. Op die manier kunnen we een graantje meepikken mocht er op de financiële markten een unieke kans te rapen zijn.
Beleg dit geld op een goede spaarrekening.

 

Deel dit artikel