Analyse
Fidelity ASEAN USD: kwestie van registratie … 5 jaar geleden - donderdag 18 juli 2013

We hebben u onlangs aangeraden om Fidelity ASEAN USD te kopen bij BinckBank. Maar die fondsendistributeur haalde dat fonds uit de kooprekken, om het er nadien weer in te zetten. Waarom?

Tijdelijk geen toelating

Binckbank haalde het fonds Fidelity ASEAN A USD van haar kooplijst omdat het niet in België mocht verdeeld worden. Althans niet volgens de toezichthouder FSMA die het fonds niet langer op de lijst van de in België geregistreerde producten onderbracht. Aan die situatie is eind juni een einde gekomen. Het fonds staat nu op de goedkeuringslijst. Dat betekent concreet dat het aan de belegger mag worden gebracht.

 

Ook met kapitalisatie

Het feit dat Fidelity ASEAN A USD opnieuw op de FSMA-lijst staat heeft ook een leuk neveneffect. Wanneer een compartiment is ingeschreven, zijn alle aandelenklassen die binnen dat compartiment gecreëerd worden, automatisch ingeschreven. Dat betekent dat ook de kapitalisatieversie van het fonds, namelijk Fidelity ASEAN A ACC USD aan de belegger kan gebracht worden. Dat kapitalisatiefonds heeft een voordeel én een nadeel tegenover het uitkeringsbroertje. Omdat bij de kapitalisatieversie alle inkomsten uit het fonds automatisch worden opgepot, krijgt u geen jaarlijks dividend. Daardoor betaalt u ook geen 25 % roerende voorheffing. In dit geval is dat voordeel echter beperkt omdat de beheerder de laatste jaren niet al te vrijgevig is op dividendvlak. Zet die trend zich door, en de kans daartoe is vrij hoog, dan duurt het járen vooraleer kapitalisatie rendabeler is (bij verkoop van de kapitalisatieversie is een beurstaks van 1 % verschuldigd).

 

Waar te koop?

Enkele fondsendistributeurs gaan er nog altijd van uit dat Fidelity ASEAN USD nog altijd niet kan gekocht worden. Fondsenverdelers kunnen ook beslissen om dit fonds niet te verkopen. Op dit moment kunt u echter via internet het kapitalisatiecompartiment kopen bij Deutsche Bank; BinckBank en Keytrade Bank. Via de telefoon kunt u bij Deutsche Bank en Fortuneo Bank het uitkeringscompartiment aanschaffen. Hou daarbij de ISIN bij de hand (LU0048573645).
De officiële instapkosten van het Fidelityfonds kunnen maximaal oplopen tot 5,25 %.Weet echter dat u het zonder instapkosten kunt aanschaffen bij BinckBank, Deutsche Bank en Keytrade Bank.

 

Registratie

Wilt u weten welke fondsen in België geregistreerd zijn en ook over de goedkeuring van de fondsencontroleur beschikt? Ga naar www.fsma.be, klik op 'Toezicht – Financiële producten” en vervolgens op “Instellingen voor collectieve belegging'. Die regelmatig bijgewerkte lijst wordt als de bijbel beschouwd door de Belgische fondsenverdelers. Staat een fonds daar niet op, dan mag het niet openbaar verdeeld worden.

 

Deel dit artikel