Analyse
Aandelenfondsen van financiƫle sector bijkopen? 5 jaar geleden - woensdag 17 juli 2013

Financiële crisis, vastgoedcrisis, Cypriotische crisis: de Europese banken timmeren aan de weg naar eerherstel.

Hebt u een fonds in de financiële sector in portefeuille dan mag u dat behouden.
(Bij)kopen doet u beter nog niet.

 

Magere jaren

De aandeelhouders van Europese bankaandelen hebben het niet onder de markt gehad de afgelopen jaren (vastgoedcrisis in 2007, overheidsschulden crisis in 2011). Eind juni noteerde de sector 60 % onder de beurspiek van 2007. De sector heeft echter niet stil gezeten. Maatregelen werden genomen om de aandeelhouder binnen de lakens te houden: kostenbesparingen (o.a. op het gebied van personeel), verkoop van activiteiten (o.a. vermogensbeheer), en dit ook bij diegene die overleefden zonder overheidssteun. In combinatie met het kordaat handelen van de Europese Centrale Bank enerzijds, en de invoer van strengere regels op het gebied van liquiditeit en solvabiliteit anderzijds (Bazel III), begonnen de bankaandelen aan een ware beurscomeback in 2012. De sector dikte vorig jaar 30 % aan.

 

Aan de beterhand

Wellicht is het ergste achter de rug. Toch verloor de Europese banksector al 2 % in 2013. En dat terwijl de Europese beurzen 2 % hoger staan. Te wijten aan de Cypriotische crisis. De banken betalen echter hun schulden aan de ECB terug. En niet alleen doen ze dat sneller dan verwacht, het wordt ook door meer instellingen gedaan. Daarnaast kunnen de banken pronken met een sterkere kapitaalpositie. En de ECB creëerde een omgeving waarin ze meer in de luwte kunnen werken na de verkondigingen dat de euro niet zal teloorgaan en dat geen enkel land uit de eurozone zal vliegen.

 

Nog geen groen licht

Raden we u nu aan om financiële aandelenfondsen opnieuw te kopen? Neen, want de sector blijft immers voor enkele uitdagingen staan.
Een effectieve Europese bankenunie zou nodig zijn om de verwevenheid tussen banken en lidstaten te doorbreken (raakt een lidstaat in de problemen, dan komen de lokale banken in de problemen en vervolgens andere banken). De economische crisis weegt op de rendabiliteit van de banken (lagere aantal kredieten, lage rentevoeten). In sommige landen (Spanje, Italië, Nederland) hebben bedrijven en gezinnen problemen om hun leningen af te betalen. Het blijft min of meer gissen hoe de regelgeving rond de banken verder wordt ingevuld. Banken met overheidssteun blijven gebonden door tal van commerciële en andere beperkingen.
De aandelen van de Europese banken noteren globaal gezien niet langer goedkoop. Rekening houdend met hun volatiliteit en hun toekomstige winsten scoort de sector middelmatig.

 

Deel dit artikel