Analyse
Goudmijnen: opportuniteit voor durvers 5 jaar geleden - maandag 24 juni 2013

De speculatieve belegger mag nog altijd een gokje wagen via een gespecialiseerd beleggingsfonds.

Ontgoochelend

Beleggers in goudmijnen hebben alle reden tot frustratie de laatste tijd (gemiddeld jaarlijks rendement van -35 % op een jaar, -18 % op drie jaar en -5 % op vijf jaar). In 2008 begon de miserie al toen de sector van de goudmijnen bijna 20 % verloor en dat ondanks de stijgende goudprijs (+8 %). De goudmijnen slagen er sinds 2011 niet langer in om beter te presteren dan het wereldwijde gemiddelde. Sinds januari staan de aandelen van de goudmijnen al 33 % lager. De grote tenoren uit de sector, zoals Barrick Gold en Anglogold Ashanti alle sterk aanwezig in de portefeuilles van de goudmijnfondsen, lieten het daarbij volledig afweten en sleurden de sector omlaag.

Goudmijnen kop van jut

Economische onzekerheid is altijd een doorn in het oog voor mijnbouwers.De goudmijnen vergaloppeerden zich ook in hun vooruitzichten en konden de verwachtingen niet inlossen. Omdat de goudprijs de laatste jaren flink is gestegen permitteerden de bedrijven zich om de kosten te laten oplopen, minder productieve of dure mijnen open te blijven houden en diep in de buidel te tasten voor overnames. De realiteit van de recentelijk gedaalde goudprijs in combinatie met de hoger dan verwachte totale kosten woog dan ook sterk op de rendabiliteit van de sector.

Sector trekt lessen

De sector heeft een te zware beursklap achter de rug. Een belegging in goudmijnen loont dan ook de moeite voor een speculatieve belegger. Bij de aankondiging van de laatste bedrijfsresultaten werd duidelijk dat de sectorfocus is verschoven van ‘omzet boven alles’ naar ‘rendabiliteit’. Projecten met een lage geschatte winstmarge worden afgeremd, (dure) overnames worden herbekeken en besparingen stapelen zich op. De bedrijven worden transparanter in hun communicatie. Zo krijgen beleggers inzage in de totale kosten.De sector is fundamenteel gezond. Heel wat mijnbouwers maken ondanks de lagere goudkoers nog steeds veel winst, beschikken over sterke balansen en komen voor de dag met mooie resultaten. Tekenend is dat het dividendrendement van de sector de laatste dertien jaar nog nooit zo hoog heeft gestaan. Combineer de enorme koersval (-52 % sinds de top in 2011) met het fundamentele gezonde plaatjeen u kunt spreken van een historisch gezien goedkope sector.

Voor wie?

Een belegging in een goudmijn is geen essentieel portefeuilleonderdeel. Goudmijnen blijven in de eerste plaats sterk beweeglijke aandelen. Aan de huidige koersen noteert de sector goedkoop. Daarbij heeft ze meer dan ooit oog voor de belegger door resoluut te mikken op winstmaximalisatie. Bent u niet schuw van een belegging met een hoger dan gemiddeld risico, dan kunt u mikken op de speculatief koopwaardige sector via een beleggingsfonds.

Senior en junior

BlackRock GF World Gold A2, LO World Gold Expertise, Tocqueville Gold of de tracker in de tabel hieronder RBS MA Arca Gold BUGS beleggen tot driekwart in senior Canadese bedrijven die vooral goud ontginnen. Een deel van de portefeuille gaat naar de delving van andere grondstoffen en/of wordt gestoken in kleinere marktspelers. Met zo’n type fonds haalt u een goede mix van de sector in huis.

 

Er bestaan ook fondsen die mikken op kleinere (junior) bedrijven die, eenmaal ze een goudader hebben gevonden, moeten beslissen om ze zelf te ontginnen of (deels) door te verkopen aan een senior. Share Gold en het beursgenoteerde Placeuro Gold Mines beleggen een groot deel van de portefeuille in zo’n mijnen. De trackers Market Vectors Junior Gold Mines en Global X Gold Explorers viseren uitsluitend die juniors.

Kijken we naar de risicogewogen prestaties van de fondsen, de keuzes van de beheerder en de kosten, dan kiest u beter voor LO World Gold Expertise (USD) P D of Tocqueville Gold. Speculatiever van aard, maar ook nog interessant zijn Share Gold USD en Placeuro Gold Mines. Een belegging louter en alleen in juniors vinden we nog te riskant. Ze blijven het vaak moeilijk hebben om aan voldoende financiering te geraken door banken in de huidige marktomstandigheden.

 

Deel dit artikel