Analyse
Beleggen in de gezondheidszorg via aandelen van de farmasector 5 jaar geleden - woensdag 17 april 2013

Dankzij solide balansen, gevulde pijplijnen en hoge dividendrendementen beschikt de farmasector nog altijd over voldoende groeipotentieel om voor lange termijn in te beleggen.

Onder het fondsenaanbod gooien vooral de trackers hoge ogen.
Lyxor ETF Stoxx Europe 600 Healthcare mag gekocht worden.

 

Defensieve sector

Sinds 2008 presteren de grote farmabedrijven op de beurs beter dan gemiddeld. Dat is normaal. Vooral in zwakke beursjaren, zoals 2008 en 2011, kunnen defensieve ondernemingen zich vaak van de rest onderscheiden. Beleggers appreciëren bedrijven met stevige balansen, stabiele cashflow en hoge dividendrendement op zulke momenten beter. Maar de farmacie deed het de voorbije jaren ook uitstekend in goede beursjaren. De grote farmabedrijven kwamen immers voor de dag met oplossingen voor twee problemen die hen de laatste jaren boven het hoofd hingen: de zwakke pijplijnen en de prijsdruk.

 

De pijplijnen zijn opnieuw gevuld. Met dank aan de samenwerkingsakkoorden of overnames van biotechnologiebedrijven en het opschroeven van het budget voor onderzoek & ontwikkeling. De verkoop van producten die niet langer beschermd worden door een patent bereikte in 2012 een piek, maar zal dan ook afzwakken in 2013. De labo's focussen hun inspanningen meer op producten waaraan de behoefte groot blijft, zoals middelen tegen kanker, degeneratieziekten en diabetes. Die behoeften worden gevoed door zowel de vergrijzing van de bevolking in de industrielanden als de bevolkingstoename en de dynamiek in de groeilanden.

 

Daarnaast leren de bedrijven om te gaan met de blijvende prijsdruk. Die is te wijten aan de verstrengde regelgeving (met o.a. een beperking in terugbetalingen) en de concurrentie van goedkopere generische producten. Dankzij kostenbesparingen, een spreiding van activiteiten (naast klassieke farmacie wordt meer gemikt op openbare gezondheid, vaccins en eigen generieken) en een focus op de groeilanden.

 

Onze fondsenkeuze

De fondsen in aandelen uit de farmasector worden als vanouds onderverdeeld volgens geografische zones. Het merendeel belegt wereldwijd waarbij de aandacht vooral uitgaat naar Amerikaanse aandelen. De topper in die categorie is SSgA Health Care Index Equity, niet toevallig een passief beheerd aandelenfonds dat probeert even goed te doen als zijn index. We kopen het fonds echter niet omdat we in die categorie een voorkeur hebben voor fondsen die Europees beleggen.

 

De Europese farmabedrijven noteren vandaag immers goedkoper op de beurzen dan hun wereldwijde evenknieën en moeten niet onderdoen op het vlak van sterkte van de balansen, resultaten en verwennerij van de belegger (in de vorm van een hoger dan gemiddeld dividendrendement van 3,5 %). De fondsenbeheerders kiezen steevast voor de grote farmagroepen.

 

Een tweede reden is de betere kwaliteit van het fondsenaanbod. BNP Paribas L1 Equity Europe Health Care deed het vooral de afgelopen drie jaar goed, maar de hoogste toppen werden gescheerd door de trackers in Europese farmabedrijven. Amundi ETF MSCI Europe Healthcare, db x-trackers STOXX Eur 600 Health Care en SPDR MSCI Europe Health Care zijn evenwaardige producten, maar we hebben een boon voor Lyxor ETF Stoxx Europe 600 Health Care.

 

Het fonds mikt stevig op aandelen die wij ook op individuele basis koopwaardig achten. Het belegt ook rechtstreeks in de aandelen, en niet in een derivaat die de index volgt. En, belangrijk, in de praktijk betaalt u gemiddeld slechts 0,1 % verschil tussen de aankoopkoers (bied) en de verkoopkoers (laat), een spreadkost die bij de concurrentie hoger ligt. Novartis, Roche, Sanofi en GlaxoSmithKline zijn de toppers in de portefeuille.

 

Deel dit artikel