Analyse
De telecomsector volop in beweging 5 jaar geleden - vrijdag 8 maart 2013

Goedkope waardering, hoge dividendrendement en defensieve karakter blijven de voornaamste troeven om in de telecomsector te beleggen.

Om te profiteren van de troeven van de sector kunt u kiezen uit fondsen die ofwel wereldwijd beleggen (beleggen in interessante Amerikaanse aandelen zoals de telecomoperator AT&T maar ook in de groeilanden via b.v. China Mobile en America Movil), ofwel in Europa (Europese telecomandelen noteren vandaag goedkoper dan het wereldwijde gemiddeld).
Onze voorkeur gaat uit naar
- BNP Paribas L1 Equity World Telecom
- Fidelity Global Telecommunications Fund
- EasyETF Stoxx Europe 600 Telecommunications, een tracker die mikt op twintig aandelen en heeft vooral oog voor de grote telecombedrijven uit Europa. In de portefeuille van de tracker valt vooral het belang op van Vodafone (30 %). In de meeste gevallen is zo’n grote belegging een nadeel omdat het ten koste gaat van de spreiding. Maar in dit geval zien we de grootte van de post door de vingers. Dat komt omdat we het aandeel onze favoriet is in de sector, naast AT&T, France Télécom en Telefônica Brasil.

 

Europese malaise…

In tegenstelling tot de wereldwijde telecombedrijven hebben de Europese er de laatste jaren weinig van gebakken op de beurs. Sinds 2011 ging de telecomsector wereldwijd 15 % hoger, terwijl ze in Europa 10 % verloor. Vanwaar dat verschil? Wereldwijd heeft de sector minder af te rekenen met strengere wetgeving en zwaardere concurrentie. Daardoor bleven de resultaten op peil en gingen de bedrijven niet over tot maatregelen, zoals kapitaalverhogingen of dividendverlagingen. Een totaal andere situatie in de volwassen Europese markt. KPN en Telecom Italia lopen er gebukt onder de hoge schulden (= veel interestafbetalingen) en moeten daarenboven massaal investeren in dure technologie zoals 4G. De strenge Europese regelgeving bemoeilijkt de zaken. Nadat Telecom Italia, France Télécom, Telefónica en KPN beslisten om minder dividend uit te keren, verloren heel wat beleggers hun geduld en werden de aandelen uit de sector gedumpt.

 

… schept kansen

De beursafstraffing van de Europese telecomsector is overdreven. Het dividendrendement wordt neerwaarts herzien, maar blijft op eenzame hoogte (rond 5 % bruto).De bedrijven werken aan het afbouwen van hun schuldgraad. Met dank aan de forse kasstroom die de sector blijft genereren (waardoor de sector een defensief karakter vertoont). Positief is ook de sterke winstgroei die de bedrijven in de groeilanden boeken. En de sectorfocus op kostenverlagingen schept opportuniteiten. Nadat France Télécom en Deutsche Telekom hun Britse mobilofonienetwerken bundelden, is die tandem uitgegroeid tot de nummer één aldaar.
Na de beursval noteert de Europese sector goedkoop. De lage waarderingen zorgen voor heel wat fusie- en overnamegeruchten. Zo aast de Amerikaanse gigant AT&T op een expansie in Europa en bouwt het Mexicaanse America Movil al een groot belang op in het Nederlandse KPN.

 

Deel dit artikel