Analyse
+2,6 % voor onze kernportefeuille in februari 5 jaar geleden - vrijdag 8 maart 2013

Onze fondsenportefeuille heeft geprofiteerd van de sterke beursmaand februari. Hierdoor kunnen we de voorbije tien jaar een stijging van 9,2 % voorleggen.

Onze kernportefeuille, met een beleggingshorizon van tien jaar en een neutraal risicoprofiel, kan nog steeds mooie rendementen voorleggen: 

– 2,6 % op één maand
– 9,7 % op één jaar
– 8,3 % op jaarbasis de voorbije drie jaar
– 4,6 % op jaarbasis de voorbije vijf jaar
– 9,2 % op jaarbasis de voorbije tien jaar

 

Sterke prestatie

Vorige maand presteerden de Amerikaanse (gemiddeld +5 %), Zweedse (+5,1 %) en Zwiterse aandelenfondsen (4,6 %) beresterk. Hun opmars kan worden verklaard door de stijging van de lokale beurzen maar ook door de hausse van de lokale munten. In februari ging de Amerikaanse dollar er 3,8 % op vooruit, de Zweedse kroon 2,5 % en de Zwitserse frank 1,3 %.
Deze drie posten blijven het hart van onze portefeuille uitmaken: de Amerikaanse economie biedt betere vooruitzichten dan de eurozone, de Zweedse groei ligt nog steeds bovengemiddeld en Zwitserland is een veilige haven voor beleggers. We voegen er ook de Britse aandelenfondsen (+2,3 % in februari) aan toe aangezien de beurs van London goedkoop noteert.

 

Kleine ontgoocheling rond beleggingen in ontluikende markten

Het Indiase aandelenfonds dat we aanraden, Aberdeen Indian Equity A2 USD, bleef ter plaatse trappelen (+0,1 %) terwijl de Chinese aandelenfondsen in onze portefeuille slechts 0,7 % omhoog gingen. Deze twee posten blijven niettemin ons volste vertrouwen krijgen. Hoewel deze landen voor het ogenblik door een moeilijke periode gaan, blijft hun potentieel veel groter dan deze van de westerse landen.

 

Obligatiefondsen

De stijging van enkele deviezen heeft ook onze obligatiefondsen die we in portefeuille hebben deugd gedaan. KBC Renta Sekarenta, dat belegt in obligatiefondsen in Zweedse kroon, dikte met 2,8 % aan terwijl KBC Renta Swissrenta (obligaties in Zwitserse frank) met 2,2 % aanzwol. Deze twee fondsen blijven gezien hun defensief karakter een plaatsje krijgen in onze portefeuille.

 

Alle fondsen die we aanraden

 

Voor onze kernportefeuille raden we ook aan om 20 % liquiditeiten in euro aan te houden. Plaats ze op een goede spaarrekening. 

Deel dit artikel