Analyse
In Belgische aandelen beleggen via een fonds 5 jaar geleden - dinsdag 19 februari 2013

Een fonds in Belgische aandelen verdient een plaats in een dynamische langetermijnportefeuille.

Bent u een belegger met een lange beleggingshorizonen een voorliefde voor aandelen, dan mag u nog altijd mikken op Belgische aandelen (5 % van de dynamische portefeuille op 20 jaar). 
De voornaamste troef van zo’n belegging is risicospreiding.

 

Kies daarvoor voor Hermes Belgian Growth, een fonds dat de financiële sector grotendeels links laat liggen. Niet alleen boekte dat fonds uitstekende risicogewogen prestaties, een andere goede reden voor ons aankoopadvies is dat de beheerder quasi niet belegt in banken zoals KBC, Ageas en GBL. Er heerst nog te veel onduidelijkheid (wijzigende regulering, winstvooruitzichten) om opnieuw in die risicovolle sector te beleggen.

 

Spreiding

Voor dit jaar (+0,2 %) en voor volgend jaar (+1,2 %) verwachten we dat ons land opnieuw aanknoopt met positieve economische groei na de vermoedelijke recessie van 2012 (-0,2 %). Daarmee zal ons land het iets beter doen dan de eurozone in haar geheel (respectievelijk -0,3 % en +0,8 %). Uiteraard blijft ons land sterk afhankelijk van onze voornaamste handelspartners (Duitsland, Nederland, Frankrijk, het VK). Ons binnenland is nu eenmaal te klein om als afzetmarkt op te wegen tegen de buitenlandse handel en investeringen. Het opnieuw aantrekken van de wereldeconomie is dan ook koren op onze exportmolen.
De brede beurs van Brussel is wat ons betreft interessanter dan ooit op het vlak van sectorverdeling, met industrie (Umicore), consumptiegoederen (AB InBev, Colruyt, Delhaize) en farma (Solvay, UCB) die de toon zetten. En dat terwijl vroeger de financiële aandelen de plak zwaaiden. Daar zijn we helemaal niet rouwig om.

 

Fondsenaanbod

Met 23 zijn ze, de fondsen, beursgenoteerde trackers en tak 23-verzekeringsproducten die gespecialiseerd zijn in Belgische aandelen. Tel alle versies op (kapitalisatie én distributie) en u zit aan 37 stuks waarin 1,2 miljard euro steekt.
U treft drie soorten fondsen:

– Fondsen als Argenta Belgische Aandelen, KBC Multi Track Belgium en de tracker Lyxor ETF Bel 20 volgen hun index op de voet. Zo’n passief beheerde fondsen mikken fors op de grootste Belgische beursgenoteerde aandelen zoals AB InBev, Solvay en GDF Suez. Dat zijn niet toevallig de zwaarste wegingen uit de index met de twintig grootste aandelen; de Bel 20.

– Het gros van de fondsen houdt er echter een actief beheer op na. Daarbij wordt belegd in de grootste marktkapitalisaties, maar de beheerder kan eigen accenten leggen. Voorbeelden zijn AXA B Equity Belgium, Dexia Equities B Belgium, Petercam Equities Belgium B en Puilaetco Dewaay Belgium. Opvallend daarbij is dat heel wat fondsen opnieuw forser in financiële aandelen beleggen.

– Ten slotte kunt u kiezen voor atypische fondsen. Zij mikken, of juist niet, op een bepaald type aandeel. Zo opteert KBC Equity Flanders voor aandelen met een Vlaams karakter (zoals Bekaert, Colruyt en de tandem KBC – KBC Ancora), kiest ING (B) Invest Belgian High Dividend voor Belgische aandelen met een hoog dividend (GDF SUEZ, GBL) en trekt Hermes Belgian Growth de kaart van de kleinere aandelen (CFE, Sipef en Lotus Bakeries).

 

Kies voor actief beheer

De voornaamste reden waarom u beter kiest voor actief beheerde fondsen in die categorie is wegens de gebrekkige spreiding van passief beheerde fondsen. De indexfondsen beleggen immers te zwaar in het trio AB InBev, GDF SUEZ en Solvay, samen goed voor een derde van de totale portefeuille. Doen die aandelen het goed, dan zullen de indexfondsen het goed doen. En omgekeerd. Zo woog de beursprestatie van energiereus GDF SUEZ (-47 % op drie jaar en dat in een stijgende markt) zwaar op de rende-menten van de indexfondsen.

 

Succes verdiend?

Er bestaan tal van fondsen in Belgische aandelen, maar opvallend is het succes van Dexia Equities B Belgium, IN.Flanders Index en BNP Paribas B Equity Belgium. Zij trekken meer dan 40 % van de belegde gelden in dat fondsensegment naar zich toe. Dat is onverdiend als we kijken naar hun prestaties, risico’s en kwaliteiten van beheer. De reden? De fondsen beschikken simpelweg over de grootste distributienetwerken van het land.

 

Deel dit artikel