Analyse
Hoe beleggen in trackers die op Euronext noteren? 5 jaar geleden - donderdag 28 februari 2013

Welke zijn de handelsuren en hoe verloopt de handel precies?

We raden u steeds meer aan in trackers te beleggen. U vindt er een aantal via onze fondsenselector
U kunt er veel herkennen (maar niet allemaal) dankzij de meding ETF in de benaming.

 

Trackers

Exchange traded funds (ETF) of trackers noteren op NextTrack, het onderdeel van Euronext dat zich bezighoudt met deze beursgenoteerde fondsen. Eind januari noteerden er 579 trackers en was er voor elk wat wils (ETF’s op grondstoffen, indices, geografische regio’s en dergelijke). Het handelen in trackers op dit marktsegment verschilt lichtjes van de handel in aandelen. De markt in trackers gaat pas open om 9u05 in plaats van 9u voor aandelen. Maar net als bij aandelen is de markt ook in vooropening: alle orders worden voor 9u05 geregistreerd in het centrale orderboek. Daarna bepaalt het boek één koers waartegen de meeste orders kunnen worden uitgevoerd en opent de markt. De handel verloopt dan continu tot 17u30. Daarna worden gedurende vijf minuten orders verzameld om op 17u35 uit te monden in één ‘slotorder’. Daarna is geen handel meer mogelijk.

 

Liquiditeit

De handel op NextTrack is ook ordergedreven waarbij orders van beleggers elkaar vinden. Ze worden wel geholpen door zogenaamde liquidity providers (professionele handelaars), die constant tijdens de handelsuren, van 9u05 tot 17u30, koop- en verkoopkoersen afficheren. Elke tracker moet minstens twee van die providers hebben. Dankzij hun aanwezigheid zal u dus altijd de mogelijkheid hebben om te handelen.
De providers zullen naargelang de liquiditeit van de tracker een kleinere of grotere spread hanteren (verschil tussen aan- en verkoopkoers). Bij Lyxor ETF Brazil (RIO) bijvoorbeeld bedraagt de spread tussen de 0,04 en 0,06 EUR. Bij minder liquide trackers kan de spread vlug oplopen.

 

Deel dit artikel