Analyse
8,6 % per jaar voor onze basisportefeuille 5 jaar geleden - vrijdag 8 februari 2013

De voorbije tien jaar is onze basisportefeuille er per jaar 8,6 % op vooruit gegaan. Ons recept?

Prestaties

Eind januari had onze belangrijkste portefeuille, met een beleggingshorizon van tien jaar en een neutraal beleggersprofiel, een jaarlijks rendement geboekt van:
– 9,6 % op één jaar;
– 8,7 % op drie jaar;
– 3,9 % op vijf jaar;
– 8,6 % op tien jaar.

 

Enkel in januari is onze portefeuille opnieuw met 1,3 % gestegen. Nochtans heeft het defensieve gedeelte vorige maand afgezien. KBC Renta Sekarenta, een fonds dat belegt in obligaties uitgedrukt in Zweedse kroon, verloor 3 %. KBC Renta Swissrenta, dat belegt in obligaties in Zwitserse frank, schoot er zelfs 3,9 % op in. De kroon en de frank hebben terrein verloren tegenover de euro. De obligatierentes zijn in deze twee landen eveneens gestegen waardoor de waarde van obligaties die in de portefeuille van deze fondsen zitten, is gedaald.

 

Gelukkig hebben de aandelenfondsen voor de nodige steun gezorgd. Dankzij de sterke prestatie van de Zwitserse beurs vorige maand zijn de Zwitserse aandelenfondsen die we aanraden er gemiddeld 5% op vooruit gegaan. Hetzelfde kan worden gezegd voor de Zweedse aandelenfondsen: +4,9 %. We onderstrepen ook nog eens de sterke prestatie van de Amerikaanse aandelenfondsen: gemiddeld +3,1 %.

 

Ons recept: diversificatie

Een goed uitgebalanceerde portefeuille voor de lange termijn, is een portefeuille die belegt in aandelen maar ook in obligaties. Binnen deze twee categorieën komt het erop aan fondsen te kiezen die het grootste potentieel hebben op het vlak van rendement rekening houdend met het risico. We helpen u om de juiste keuzes te maken. Hieronder vindt u onze adviezen voor onze belangrijkste portefeuille.

 

 

AANDELEN (70 % van de portefeuille)

 

Verenigde Staten – 25 % van de portefeuille
De Amerikaanse beurs biedt betere rendementsvooruitzichten dan de Europese beurzen terwijl ze minder volatiel is. De recente daling van de dollar biedt een extra opportuniteit om te kopen.
Aangeraden fondsen

 

Verenigd Koninkrijk – 20 % van de portefeuille
De beurs van Londen is de goedkoopste beurs in het westen terwijl Britse aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn rekening houdend met hun hoge dividendrendement. Het pond is goedkoop tegenover de euro.
Aangeraden fondsen

 

China – 10 % van de portefeuille
De Chinese groei kwam in 2012 op 7,8 % uit. Om het percentage op dit niveau te houden zal China zijn groei meer moeten laten steunen op binnenlandse consumptie dan op export. Het land heeft alle troeven in handen om hierin te slagen. De beurs is goedkoop en heeft een enorm potentieel op het vlak van rendement.
Aangeraden fondsen

 

India – 5 % van de portefeuille
India lijdt onder zijn gebrekkige infrastructuur waardoor het land niet tot volledige wasdom komt. Het land heeft echter nieuwe maatregelen genomen om de situatie te verbeteren: een positief punt voor de beurs op de lange termijn. De Indiase markt biedt vandaag hoge rendementen maar daar staat wel een hogere volatiliteit tegenover.
Aangeraden fondsen

 

Zwitserland – 5 % van de portefeuille
De beurs van Zurich is één van de meest stabiele markten ter wereld. De Zwitserse bedrijven, die wereldwijd vertakt zijn, zijn ideaal geplaatst om van een herstel van de wereldeconomie te profiteren.
Aangeraden fondsen

 

Zweden – 5 % van de portefeuille
Gezonde economie, sterke resultaten, munt met heel wat potentieel: kwaliteiten om te onthouden daarenboven bezorgt dit type van belegging een extra, gezonde diversificatie aan de portefeuille.
Aangeraden fondsen

 

 

OBLIGATIES (30 % van de portefeuille)

 

Euro – 20 % van de portefeuille
Vermijd obligatiefondsen in euro gezien de lage rentevoeten. Verkies een goede spaarrekening om eventuele schokken op te vangen en snel op opportuniteiten te kunnen inspelen.
Aangeraden spaarrekeningen

 

Zweedse kroon – 5 % van de portefeuille
Zweden beschikt over gezonde staatsfinanciën, een troef voor staatspapier indien er nieuwe turbulentie zou ontstaan in de eurozone. De munt blijft goedkoop.
Aangeraden fondsen

 

Zwitserse frank – 5 % van de portefeuille
De vluchtmunt bij uitstek, de Zwitserse frank blijft een rots in de branding terwijl het land over gezonde financiën beschikt.
Aangeraden fondsen

Deel dit artikel