Analyse
ING Renta Fund Euro Inflation Linked: strategiewijziging 5 jaar geleden - donderdag 17 januari 2013

Eind november wijzigde het beleggingsbeleid van ING (L) Renta Fund Euro Inflation Linked. Beleggers kregen een wereldwijd beleggend fonds in obligaties die gekoppeld zijn aan de inflatie in de plaats.

Loop niet warm voor zo’n fondsen die mikken op wereldwijde inflatiegelinkte obligaties. Hun inventariswaardes schommelen harder dan diegene in euro, een eigenschap die defensieve beleggers niet bepaald weten te smaken. Daarnaast beleggen ze in obligaties die op dit moment niet interessant zijn, zoals emissies in Japanse yen en in Britse pond (te lage rendementsverwachtingen).
BENT U IN HET BEZIT VAN HET ‘NIEUWE’ FONDS, VERKOOP DAN.

 

Wijziging

Fondsen in obligaties waarvan de rente en de hoofdsom gekoppeld zijn aan de hoogte van de inflatie vinden we een geschikte aankoop voor de defensieve belegger die kapitaalbescherming hoog in het vaandel draagt.
Een van onze kooptips in die categorie was ING (L) Renta Fund Euro Inflation Linked. Het fonds mikte vooral op emissies uit Frankrijk en Duitsland in euro.Eind vorige maand besliste de beheerder ING Investment Management het echter over een andere boeg te gooien. Het beleggingsbeleid van het fonds wijzigde drastisch. Voortaan zit het fonds in obligaties van overal ter wereld. Naast emissies uit de eurozone zijn dat vooral obligaties in Amerikaanse dollar en in Britse pond. Het fonds gaat voortaan door het leven onder de naam ING (L) Renta Fund Global Inflation Linked.

Voor- en nadelen

Vermeldenswaardig is dat ING niet overgaat tussen een switch van fonds A naar B, maar enkel het beleggingsbeleid verandert binnen hetzelfde fonds. Daardoor blijft de ISIN-code ongewijzigd. Dat levert u een nadeel en – vooral – een voordeel op.
– Nadeel is dat zo’n verandering tot verwarring kan leiden. Als aandeelhouder krijgt u immers geen ‘nieuw’ fonds, waardoor u minder vaak op de hoogte bent van de verandering.
– Voordeel is dat de beleggers die in het fonds blijven zitten, geen potentiële meerwaardebelasting moeten betalen.

 

Deel dit artikel