Analyse
ETF in Poolse aandelen: een must 5 jaar geleden - maandag 14 januari 2013

Fondsen in Poolse aandelen blijven een must voor beleggers met een langetermijnportefeuille. Meerdere beursgenoteerde trackers dingen naar uw hand. Welke versie kiest u het best?

De correct gewaardeerde Poolse aandelen zijn koopwaardig. Op voorwaarde dat u over een langetermijnhorizon beschikt én geen erg ziet in een fors schommelende be-legging. U vindt de post dan ook terug in onze typeportefeuilles op twintig jaar. 

 

De Poolse aandelenbeurs dikte vorig jaar met 35 % aan en doet daarmee beter dan de index van de groeilanden (+16 %). Te danken aan goed economisch nieuws, sterke bedrijfsresultaten en een vernieuwd geloof in de kunde van de Poolse centrale bank. De sterke binnenlandse markt is een troef en de bedrijven zijn competitief.

Welke versie kiezen?

Market Vectors Poland ETF (ticker: PLND) moet de duimen leggen voor iShares MSCI Poland (EPOL). De Market Vectors-index presteert, ook op risicogewogen basis, historisch minder goed dan de bredere MSCI Poland-index. Daarnaast wordt het hogere dividendrendement van PLND sterker geamputeerd door de dubbele roerende voorheffing (Amerikaanse en Belgische). Vandaag bestaan maar liefst vijf versies van iShares MSCI Poland. Ze noteren op vier verschillende beurzen. Ondanks de hogere jaarlijkse kosten (0,74 % ten opzichte van 0,59 % voor moederfonds EPOL) kiest u best voor de versie IBCJ die noteert op de Duitse XETRA-beurs. De liquide tracker noteert niet alleen in euro, hij betaalt vooral geen dividenden uit. Het vermijden van de dubbele RV op het dividend (kostprijs zowat 0,8 %) compenseert ruimschoots de hogere jaarlijkse kosten.
Nieuwe aankopen doen we dus in IBCJ.
Hebt u een andere versie al in portefeuille, dan mag u dat behouden.


Deel dit artikel