Analyse
Belasting op de meerwaarde van bepaalde trackers? 5 jaar geleden - woensdag 12 december 2012

Dringend verkopen?

Begin december werd in de Senaat over een wetsontwerp gestemd dat o.a. de meerwaardebelasting bij de verkoop van beleggingsfondsen, en van bepaalde trackers, in vastrentende effecten scherper stelt. Verwacht wordt dat dat wetsvoorstel nog dit jaar in het Belgische Staatsblad zal verschijnen en onmiddellijk in werking zal treden.
In functie van het bedrag van uw meerwaarde op uw tracker, kan het interessant zijn dringend te verkopen.

 

Wat verandert er?

Na de publicatie in het Staatsblad zult u een meerwaardebelasting betalen bij de verkoop van uw beursgenoteerde trackers die meer dan 25 % in cash en/of obligaties beleggen. De maatregel wordt retroactief toegepast. Daarbij wordt teruggegaan tot uw moment van aankoop, met als uiterste datum 1 juli 2005. De meerwaardebelasting zal met andere woorden ook gelden op trackers die u vandaag al in bezit hebt.

 

Gevolgen

Broedt u al jaren op een tracker in obligaties, dan zult u daar ongetwijfeld een mooie meerwaarde op hebben door de gedaalde obligatierentes. Die volledige meerwaarde zal nu belast worden van zodra het wetsvoorstel bekrachtigd wordt en u besluit uw tracker van de hand te doen.

 

Belasting vermijden?

Het kan interessant zijn om uw obligatietracker te verkopen voordat de wet van kracht wordt. U betaalt dan immers geen meerwaardebelasting. Vervolgens kunt u dezelfde tracker opnieuw aankopen (indien de tracker nog altijd interessant is) waarbij de meerwaardeteller opnieuw vanaf nul begint.
Of die operatie interessant is of niet zal afhangen van uw precieze meerwaarde (trek daarvoor de huidige koers af van de aankoopkoers) én van de transactiekosten die u zult betalen.
Liggen die kosten lager dan de belasting (25% op de meerwaarde), en dat zal snel het geval zijn, dan is de verkoop vóór de wet van kracht is financieel voordeliger.

 

Cijfervoorbeeld: kostprijs 0,4 % in plaats van 6 %

- Stel u voor dat u half 2007 de beursgenoteerde tracker iShares Euro Inflation Linked Bond hebt gekocht voor een totaal bedrag van 5.000 euro.
Vandaag is uw belegging 6450,71 euro waard.

 

- Besluit u nog dit jaar te verkopen dan betaalt u een makelaarsloon (forfait van 13,75 euro indien u klant bent bij BinckBank) en een beurstaks (0,22 % of 14,19 euro).

De totale kost van de verkoop is 27,94 euro, ofwel 0,4 % van uw verkoopprijs.
Een onmiddellijke heraankoop van het fonds kost u ongeveer hetzelfde.

 

Laten we aannemen dat de koers van de tracker niet meer verandert en dat u begin volgend jaar uw positie in de tracker verkoopt. U betaalt dan de meerwaardebelasting (362,68 euro, ofwel 25 % van de meerwaarde), het makelaarsloon (13,75 euro) en de beurstaks op de netto verkoopprijs (13,39 euro).

De totale kost van de verkoop is 389,82 euro, ofwel 6 % van uw verkoopprijs.
Een heraankoop van het fonds kost u louter makelaarsloon en beurstaksen.

 

Bent u in het bezit van een obligatietracker? Bereken dan uw potentiële belasting (25 % op de meerwaarde). Vergelijk het bedrag met wat u zou betalen indien u dringend verkoopt. U zult versteld staan hoeveel geld u kunt besparen door nu al uw stukken te verkopen.

 

Deel dit artikel