Analyse
Amerikaanse aandelen: tracker of fonds? 5 jaar geleden - woensdag 7 november 2012

We raden u aan om in Amerikaanse aandelen te investeren, via trackers of fondsen. Is het niet beter om de voorkeur te geven aan een tracker aangezien de kosten lager liggen?

U bent u vrij om de tracker of één van de fondsen aan te kopen die we aanraden. Kies het product dat door u het gemakkelijkst kan aangekocht worden.

 

Ruime keuze

Op onze markt kunt u kiezen uit honderden beleggingsfondsen en beursgenoteerde trackers die uitsluitend Amerikaanse aandelen viseren. De verschillen tussen de producten zijn groot want sommige mikken op kleine aandelen (small caps) en andere op stijlfactoren (waarde- versus groeiaandelen). De meeste fondsen proberen de Amerikaanse beurs te kloppen (actief beheer), andere willen ze simpelweg schaduwen (passief beheer). Dit laatste betekent dat de portefeuille een kopie is van een beursindex zoals de S&P. Maar de Amerikaanse aandelenbeurs wordt beschouwd als de meest efficiënte beurs ter wereld. Dat wil zeggen dat het een van de moeilijkste beurzen is om op termijn te kloppen. De gemiddelde fondsenprestaties bewijzen dat ook. Het rendement van de meeste fondsen ligt zeker op lange termijn, onder dat van de 'index' en dit is onder andere te wijten aan de beheerskosten.

 

Onze keuze: de best beheerde beleggingen

Bij de vier Amerikaanse getinte beleggingen die we aanraden, worden er drie op een passieve manier beheerd. Dat is natuurlijk zo voor de tracker iShares S&P 500 die de S&P500-index schaduwt. Maar het zijn niet uitsluitend trackers die op een passieve wijze worden beheerd. Sommige fondsen zijn op dezelfde leest geschoeid zoals KBC Index United States en SSgA US Index Equity Fund, die de MSCI USA volgen. Alle drie beperken ze de beheerskosten die per jaar tussen de 0,40 % en 0,70 % van de totale activa schommelen. Vrij laag eigenlijk.

 

Maar we sluiten niet automatisch fondsen uit omdat ze actief beheerd worden en omdat de kosten zwaar doorwegen op het rendement. Sommige fondsen die actief beheerd worden slagen er immers om beter te doen dan hun index ondanks de hogere beheerskosten. De beheerder van Threadneedle American slaagt er in om op termijn regelmatig even goed of beter te doen dan de brede Amerikaanse beursindex. En dat zonder zich extra risico op de hals te halen. De beheerskosten liggen hoger (1,50 % per jaar) maar als we het rendement van de voorbije drie jaar bekijken dan stellen we vast dat die in lijn ligt met de beleggingen die op een passieve manier worden beheerd (ongeveer 16 % per jaar).

 

Deel dit artikel