Analyse
India timmert aan de weg 5 jaar geleden - vrijdag 19 oktober 2012

De beurs van Bombay papt aan door de vertragende economie, het politieke gekissebis en de harde strijd tegen inflatie. Heel wat beleggers gaven er dan ook de brui aan. Onterecht. De eerste hervormingen zijn ingezet.

De Beurs van Bombay is correct gewaardeerd. Indiase aandelenfondsen verdienen een plaats in een neutrale of een dynamische portefeuille op 10 jaar, voor 5 % van het bezit. 

 

KOOP Aberdeen Global Indian Equity A2.

HOUD Franklin India A EUR of Franklin India A USD (goed beheerde fondsen maar die hun meerdere moeten erkennen in het Aberdeen-fonds).

Deze drie fondsen volgen niet slaafs de Indiase beursindex (ook al vinden we er enkele toonaangevende aandelen) maar hebben oog voor veelbelovende lokale bedrijven.
Laat de beursgenoteerde trackers LINKS LIGGEN.

 

Economisch dal

Wie wil beleggen in een land met hoge inflatie (8 %)? Dat zijn laagste groei in tien jaar optekent? Dat zijn begrotingstekort en handelstekort ziet toenemen? Dat op politiek vlak zeer ingewikkeld zit? De buitenlandse investeringen in India daalden met driekwart op jaarbasis. Voor het eerst sinds jaren presteert de beurs van Bombay slechter dan de regio. De Indiase roepie verloor terrein tegenover de euro.Moet u nu ook uw Indiase aandelenfondsen van de hand doen? Neen. Een beperkt deel van de portefeuille (5 %) beleggen in India is een must voor de lange termijn. Op voorwaarde dat de risico’s compatibel zijn met uw profiel.

 

Geen reus op lemen voeten

Een groot probleem van India is de slechte infrastructuur, vooral in de distributie. Voedsel bederft door het gebrek aan opslagruimte. Die inefficiëntie zorgt voor inflatie.
Vorige maand kondigde echter de regering aan dat de Indiase retailmarkt volledig zal worden opengesteld voor buitenlandse bedrijven, op voorwaarde dat die geld pompen in lokale infrastructuur (de grootste retailer ter wereld, het Amerikaanse WalMart, toonde zich geïnteresseerd); de media (tv en radio) en het binnenlandse vluchtverkeer worden ook opengesteld voor buitenlandse bedrijven; ook op het menu: gerichte infrastructuurwerken, betere wetgeving (eigendomsrecht en mijnbouw vooral), afschaffen of verminderen van subsidies, privatiseren van overheidsbedrijven…Al die hervormingen zouden moeten leiden tot meer investeringen, nieuwe banen en lagere prijzen. De Indiase centrale bank zou dan de leidende rentevoeten (nu 8 %) kunnen doen dalen en de economie aanzwengelen.Op de beurs werd alvast positief gereageerd. De economische groei voor dit en volgend jaar moet 7 % bedragen. De weg is echter nog lang om de vruchten van de hervormingen op beursvlak te plukken.

 

Beurs: interessant

De drie voornaamste sectoren zijn de banksector (HDFC Bank, ICICI Bank), de energiesector (Oil & Natural Gas, Coal India, Cairn India) en de IT-sector (Infosys, Tata Consultancy Ser-vices). Opvallend is de vorm van de banksector. De lokale banken zijn goed gekapitaliseerd, weinig internationaal gericht en houden zich niet bezig met te complexe producten. Ze zijn transparanter en stabieler dan de Westerse banken. Ze ontsnapten volledig aan de financiële crisis. De sector presteerde over de laatste vijf jaar een pak beter dan de Indiase beurs. Wereldwijd was dat andersom.

 

Deel dit artikel