Analyse
Het Malaysia Fund is niet meer 5 jaar geleden - donderdag 25 oktober 2012

Het fonds opende de deur naar de beurs van Kuala Lumpur. Die Aziatische beurs werd veel potentieel toegedicht in het kielzog van de Chinese en het fonds kende dan ook veel succes. Enkele lezers reageren bezorgd.

Het Malaysia Fund (ticker: MAY), een populair gesloten fonds op de beurs van New York, is niet meer. De gesloten fondsen die noteren op de beurs van New York zijn een begrip voor de ietwat oudere belegger. Sinds de jaren 80 vormden ze een unieke toegang tot de groeilanden. Wenste u in die tijd in landen als Chili (Chile Fund), de Filippijnen (First Philippine Fund), Mexico (Mexico Fund), Turkije (Turkish Investment Fund) enzovoort te beleggen, dan was zo’n gesloten fonds meestal de enige mogelijkheid om dat te doen. Vandaag is de situatie anders. Er bestaan veel gespecialiseerde beleggingsfondsen én beursgenoteerde trackers die ‘exotisch’ beleggen en die gemakkelijk aan te schaffen zijn.

 

Liquidatie

We kregen reacties van lezers die verbaasd waren dat het fonds plotseling uit hun portefeuille verdween, zonder enig nieuws op het eerste gezicht. Een stijlbreuk met het verleden. Vroeger kregen alle aandeelhouders steevast een bericht van hun bankier met de aankondiging van een fondsenoperatie.
De raad van bestuur besliste om het fonds te liquideren omdat de portefeuille na diverse inkoopprogramma’s te klein was geworden om nog efficiënt te beheren. Eind juli werden daarvoor voldoende stemmen gehaald op de algemene jaarvergadering. Malaysia Fund noteerde voor de laatste keer op het koersbord op 20 augustus aan 9,46 dollar.

 

Betaling

De aandeelhouders zullen de verkoop participaties minus kosten en taksen in cash uitbetaald krijgen. Dat is een geluk. In het verleden zadelde een liquidatie van een gesloten fonds de belegger soms op met onderdelen van de portefeuille zelf, al dan niet in combinatie met een deel cash. Die terugbetaling gebeurt ten laatste in oktober. Hebt u tegen eind oktober nog niets ontvangen, informeer dan bij uw financiële instelling.

 

Deel dit artikel