Analyse
Fondsen in obligaties in Zwitserse frank en in Zwitserse aandelen 5 jaar geleden - dinsdag 23 oktober 2012

Op zoek naar solide en robuuste beleggingen? De fondsen in obligaties in Zwitserse frank en in Zwitserse aandelen voegen een interessante spreiding toe aan uw portefeuille. Overzicht van onze kooptips.

Zwitserse aandelen en obligaties zijn aanwezig in zeven van onze negen modelportefeuilles. Het belang ervan schommelt tussen 5 % en 15 %. De opname van de posten zorgt voor een betere spreiding in de portefeuille zonder daarbij aan potentieel rendement in te moeten boeten.

 

Aandelenfonsen en trackers

Onze voorkeur gaat uit naar producten die erin slagen om op termijn de prestaties van de Zwitserse beurs te benaderen: 
– fondsen AXA WF Framlington Switzerland (instapkosten 0 % bij Deutsche Bank en 1 % bij BinckBank) en SSgA Switzerland Index Equity.
– tracker Amundi ETF MSCI Switzerland (FR0010655753, Euronext Parijs).

 

Obligatiefondsen

– Kies voor KBC Renta Swissrenta ‘uitkering’ (geen beurstaks bij verkoop; geen belasting op meerwaarde), het fonds belegt quasi uitsluitend in vlot verhandelbare emissies van supranationale instellingen uitgegeven in Zwitserse frank. 
– Blijf af van LO Swiss Franc Credit Bond (Foreign), ondanks het feit dat het fonds de hoogste score in zijn categorie neerzet (het fonds belegt niet in obligaties van Zwitsers allooi maar in vreemde obligaties in Zwitserse frank, bv Italiaanse en Spaanse obligaties, en de portefeuille zit voor bijna 70 % vol met bedrijfsobligaties, voornamelijk van niet-Zwitserse banken).

 

De Zwitserse economie is een van de meest competitieve ter wereld. Ze produceert goederen met een hoge toegevoegde waarde, beschikt over kwalitatieve opgeleid personeel en blijft innoveren. Het is het land van veel wereldleiders.De Zwitserse beurs is op het randje van goedkoop gewaardeerd en een van de minst schommelende ter wereld. Door het sterk internationale karakter van de lokale bedrijven zal de beurs van Zürich als een van de eerste aandikken bij een aantrekkende wereldeconomie.
Een jaar nadat we u hebben aangeraden om de obligaties in Zwitserse frank te verkopen mag u opnieuw kopen. De koppeling van de frank met de euro is nog altijd van doen, maar de situatie is veranderd. Nu zijn de koersen van de andere munten zeer sterk gestegen en de frank is aantrekkelijker geworden. Daarnaast daalden de rentevoeten zowat overal. Daardoor kost het aanhouden van Zwitserse obligaties u niet langer geld.

Deel dit artikel