Analyse
Cazenove UK Equity Fund: +27,4 % sinds begin dit jaar! 5 jaar geleden - dinsdag 4 september 2012

Fonds belegt in Britse aandelen en rijgt de sterke prestaties aaneen.

U mag intekenen tot 15 % voor een neutrale of dynamische portefeuille op tien jaar, tot 5 % voor een defensieve portefeuille. Zo kunt u tegelijk profiteren van het potentieel van de Britse beurs en van het uitstekende beheer van dit fonds.

 

Winnende keuzes

Sinds begin dit jaar presteerde Cazenove UK Equity Fund ruim dubbel zo goed als de Britse beurs (+13,6 %).

 

De beheerders van Cazenove UK Equity Fund deinzen er niet voor terug om de platgetreden paden te verlaten. Zo beleggen ze bijv. maar 4 % van hun portefeuille in de energiesector (olie en gas), terwijl die 18 % uitmaakt van de Londense index. En die keuze blijkt niet onterecht, want sinds begin 2012 klom de sector slechts 2,8 % hoger.

 

De bovengemiddelde prestatie is echter vooral te danken aan het feit dat de beheerders in staat zijn om aandelen te selecteren die forse koersstijgingen neerzetten. Ze aarzelen daarbij niet om hun beleggingshorizon ook uit te breiden naar bedrijven van iets kleinere omvang. Die vertegenwoordigen 40 % van de portefeuille, t.o.v. 13 % in de referentie-index. Sommige van die bedrijven behoren zelfs tot de 10 aandelen met het grootste gewicht in het fonds, zoals Melrose (investeringsmaatschappij; +32,9 % in 2012) of Howden Joinery Group (keukenuitrusting; +51 %).

 

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar sinds het fonds bestaat, hebben de beheerders al herhaaldelijk aangetoond dat ze in staat zijn om (zeer) slim te beleggen, op basis van het behaalde rendement, maar ook op basis van de risico's die ze nemen en op basis van de regelmaat van hun prestaties op langere termijn.

 

Waar kopen?

Cazenove UK Equity Fund is verkrijgbaar bij alle financiële instellingen die fondsen van derden aanbieden, maar sommige daarvan rekenen wel instapkosten aan die oplopen tot 5 %! Bij minstens twee distributeurs liggen die kosten veel lager: Keytrade Bank en Fortuneo vragen een forfaitaire kost van resp. 9,95 en 9,50 euro, ongeacht de grootte van het order.

 

Opgelet: het minimale intekenbedrag ligt hoog! Bij Fortuneo is het 5400 euro, bij Keytrade 5700. Als u dat te hoog vindt, kies dan voor SSgA UK Index Equity, dat verdeeld wordt door Deutsche Bank. Dat fonds presteert wat minder goed, maar nog altijd heel degelijk.

 

Cazenove UK Equity Fund keert twee keer per jaar een dividend uit, dat belastbaar is. Dat minpuntje wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de goede prestaties van het fonds.

Deel dit artikel