Analyse
Beleg in Zwitserland! 5 jaar geleden - woensdag 12 september 2012

De Zwitserse frank is één van de munten die het meest in de belangstelling staan als vluchtmunt en veilige haven. Door de zeer competitieve economie is ook de relatief stabiele beurs van Zürich interessant.

Samenvatting van onze adviezen

In onze drie portefeuilles (defensief, neutraal, dynamisch) op tien jaar, beleggen we telkens 5 % in Zwitserse aandelen. Bij de fondsen mag u AXA WF Framlington Switzerland, SSgA Switzerland Index Equity Fund of de tracker Amundi ETF MSCI Switzerland (Euronext Parijs, ticker: CSW) kopen. Op aandelenvlak mag u Zurich Insurance en Novartis aanschaffen.

 

Zwitserse obligaties mogen 5 % vertegenwoordigen van de defensieve en neutrale portefeuille op 10 jaar. Koop het obligatiefonds KBC Renta Swissrenta.

 

Zeer competitieve economie

De Zwitserse economie is één van de meest competitieve ter wereld, dankzij een sterke innovatiedynamiek, zeer gekwalificeerde arbeidskrachten en zijn vermogen om goederen met veel toegevoegde waarde te produceren. Maar rekening houdend met de crisis in de eurozone, de belangrijkste Zwitserse exportmarkt, verwachten we voor 2012 een zeer kleine groei en voor 2013 een groei van iets minder dan 1 %.

 

Dat ontmoedigt de beleggers niet. De Zwitserse beurs is immers één van de minst volatiele ter wereld. In de toekomst moet ze kunnen blijven profiteren van de concurrentiekracht en het sterke internationale karakter van de Zwitserse bedrijven.

 

Onze aandelenadviezen

Zwitserse aandelen verdienen een plaats in elke gediversifieerde portefeuille. In onze drie portefeuilles (defensief, neutraal, dynamisch) op tien jaar, beleggen we telkens 5 % in Zwitserse aandelen.

 

Fondsen…

Bij de fondsen mag u AXA WF Framlington Switzerland, SSgA Switzerland Index Equity Fund of de tracker Amundi ETF MSCI Switzerland (Euronext Parijs, ticker: CSW) kopen.

 

Aandelen…

– Zurich Insurance blijft een verzekeraar met een vrij solide balans. We verwachten komende jaren een verdere verbetering van de rentabiliteit. Dat zal te danken zijn aan de voortzetting van het beleid om te opteren voor contracten met betere marges en aan een groeistrategie door overnames in groeilanden. Net als de rest van de sector gaat ook deze verzekeraar goed om met de aanhoudend lage rentetarieven. We denken dus dat Zurich Insurance in staat is om een hoog dividend uit te keren, wat zeker de belangrijkste troef vormt van deze groep. Het brutodividendrendement voor 2012 komt trouwens uit op 7,4 %. Kopen.
– Novartis is één van de grootste farmabedrijven ter wereld en is actief in tal van domeinen, gaande van de geneesmiddelen op voorschrift tot de oftalmologie, waarin de groep zich in 2011 nog versterkte. Een andere belangrijke troef is dat de groep heel wat nieuwe producten in de pijplijn heeft en haar aanhoudende researchinspanningen voortzet. Kopen. We bevelen twee fondsen en één tracker aan. Alle drie focussen ze op de zwaargewichten van de Zwitserse beurs. 

 

Onze obligatieadviezen

De risico’s van een aankoop van obligaties in Zwitserse frank zijn haast onbestaande. We nemen ze vanaf nu, ondanks het lage rendement, toch in de portefeuille op, om die zo wat veiliger te maken. Zwitserse obligaties mogen 5 % vertegenwoordigen van de defensieve en neutrale portefeuille op 10 jaar.

 

Koop niet rechtstreeks een obligatie in Zwitserse frank. Het aanbod van emittenten met een goede kwaliteit en toegankelijk voor particulieren is beperkt en laat niet toe een voldoende grote diversificatie op te bouwen.

 

Verkies een obligatiefonds. We raden u KBC Renta Swissrenta aan.

 

Deel dit artikel