Analyse
+14,6 % op één jaar voor onze basisportefeuille 5 jaar geleden - vrijdag 14 september 2012

We voeren deze maand enkele aanpassingen door.

Stevige stijging

Onze basisportefeuille, met een horizon van tien jaar en een neutraal risicoprofiel, ging tijdens de zomermaanden 3,6 % hoger. Op jaarbasis biedt de portefeuille een rendement van 14,6 %, 9,8 % op drie jaar en 2,1 % op vijf jaar.

 

In de zomermaanden hebben onze Zweedse posities sterk gepresteerd. Het Zweedse aandelenfonds ging er 7,1 % op vooruit, het obligatiefonds in Zweedse kroon moest met een stijging van 6,5 % niet echt onderdoen. De stijging van de Zweedse kroon tegenover de euro (+5 %) lag aan de basis van de opmars.

 

De Britse aandelenfondsen hebben ook het rendement van de portefeuille een duwtje in de rug gegeven, ze veerden gemiddeld met 7,3 % op.

 

Op twee na zetten alle andere posten ook een stapje hoger. De Chinese en Indiase aandelenfondsen waren de vreemde eenden in de bijt met verliezen van respectievelijk 2,1 % en 0,3 %. De vrees voor een economische vertraging in de opkomende landen dreef als een donkere wolk boven deze fondsen. Op lange termijn is het groeipotentieel nog steeds indrukwekkend.

 

Wijzigingen

We hebben deze maand onze portefeuilles aangepast aan de laatste bewegingen op de markten.

 

Neutrale portefeuille

We schroeven het gewicht terug van fondsen die beleggen in Zweedse aandelen en in Zweedse obligaties tot 5 % (tegenover 10 % voorheen). Neem dus gedeeltelijk winst op deze twee posten.

 

Drijf vervolgens het belang van de Britse aandelenfondsen op in de portefeuille (van 15 naar 20 %). De beurs van Londen blijft de goedkoopste westerse beurs, biedt een hoog dividendrendement en is uw aandacht waard.

 

Koop ook een obligatiefonds in Zwitserse frank voor 5 % van uw portefeuille. Zodoende voegt u een extra diversificatie aan het defensieve deel van uw portefeuille toe.

 

Bekijk hier alle koopwaardige fondsen voor deze portefeuille

 

Defensieve portefeuille

Verkoop ook gedeeltelijk (5 %) uw Zweedse obligatiefondsen om Zwitserse obligatiefondsen in de plaats te kopen.

 

Koop daarnaast ook Britse aandelen (5 %) met het geld dat vrijkomt van de verkoop van de helft van de post fondsen in obligaties in Canadese dollar. Ook al beschikt Canada nog over troeven (gezonde economie met goede financiën), de lokale dollar is zeer sterk gestegen het afgelopen jaar (+13,3 % tegenover de euro). Verkoop de helft van uw positie in die belegging.

 

Dat alles betekent dat de defensieve portefeuille uiteindelijk 40 % in aandelen belegt (in plaats van 35 %) en 60 % in obligaties.

 

Bekijk hier alle koopwaardige fondsen voor deze portefeuille

 

Dynamische portefeuille

Verkoop een derde (5 %) van uw Zweedse aandelenfondsen en koop ermee een fonds in Britse aandelen (+5 %). Die post maakt voortaan een vijfde van uw totale portefeuille uit.

 

Bekijk hier alle koopwaardige fondsen voor deze portefeuille

 

Deel dit artikel