Analyse
Polen verdient uw aandacht 6 jaar geleden - dinsdag 17 juli 2012

Het gastland van het EK voetbal beschikt over veel troeven om u over de streep te halen. Economische groei, gezonde financiën, ondergewaardeerde munt, hoge rentevoeten voor de obligatiebelegger en een beurs met rek.

Poolse beleggingen zitten in onze portefeuilles op 5 jaar en op 20 jaar (ten koste van Amerikaanse waarden).
Poolse obligaties komen in zeven portefeuilles voor. Het portefeuillegewicht loopt daarbij op tot 10 %. Kies voor
KBC Renta Zlotyrenta (uitkering).
Enkel de beleggers met een heel lange beleggingshorizon (twintig jaar) die niet defensief ingesteld zijn, raden we aan om die categorie links te laten liggen. Zij kunnen terecht bij de Poolse aandelen, en dat tot 15 % van de portefeuille, via de tracker iShares MSCI Poland.

 

Poolse obligaties

Waarom zijn Poolse obligaties interessant? Op de eerste plaats doen de geboden rentevoeten blozen. Ze behoren tot de hoogste van Europa. Een Poolse staatsobligatie op 5 jaar biedt zowat 3 % meer dan een Belgische staatsobligatie in euro en meer dan 4 % tegenover een Duitse. Eind juni boden de staatsobligaties op 5 jaar zowat 5 %. Het land is financieel gezond en kan rekenen op een mooie economische groei. De overheidsschuld ligt rond de 60 % van het bbp en de gemiddelde groeiverwachting steekt boven de 2 % uit voor de komende jaren. Daarnaast kreeg de regering groen licht om hervormingen door te voeren (pensioenen, sociale zekerheid). De Poolse zloty is licht ondergewaardeerd tegenover de euro (zowat 5 %) en zal op termijn beter presteren in euro.
KBC Renta Zlotyrenta is het enige fonds in ons land dat uitsluitend belegt in obligaties in Poolse zloty (vooral overheidsobligaties). Kies om fiscale redenen voor het distributiecompartiment. Bij de verkoop betaalt u daardoor geen beurstaks (1 % vanaf 1 Augustus) en houdt u de meerwaardebelasting binnen de perken; de instapkosten bedragen 2,5 %.

 

Poolse aandelen

De Poolse beurs heeft het sinds de tweede jaarhelft van 2011 niet onder de markt (onzekere verkiezingsuitslag, schuldencrisis in de eurozone). Dit jaar staat de beurs hoger. Goed economisch nieuws, enkele sterke bedrijfscijfers en het geloof dat de centrale bank niet meer aan de rentevoeten zal sleutelen, trekken de beleggers over de streep.
Hebt u een langetermijnhorizon (20 jaar) en kunt u tegen schommelende bewegingen, dan kunt u terecht bij de beursgenoteerde tracker iShares MSCI Poland (ticker EPOL). Ze belegt in de vijftig grootste Poolse bedrijven en slaagt erin om de brede Poolse aandelenmarkt te schaduwen. Financiële aandelen (Bank Polski, Bank Pekao en PZU) en industriële bedrijven (KGHM) voeren er de boventoon.

 

Deel dit artikel