Analyse
Egypte blijft vooralsnog aanmodderen 5 jaar geleden - donderdag 12 juli 2012

Wie dacht dat verkiezingen in Egypte klare wijn zouden schenken en de goedkope beurs een duw in de rug zouden bezorgen, kwam bedrogen uit. De beurs van Caïro ging terug naar af.

Moeten beleggers in Market Vectors Egypt Index ETF (ticker EGPT op New York, US57060U5487), voorlopig nog altijd de enige gemakkelijke mogelijkheid om als buitenlander op de beurs van Caïro te beleggen, in die omstandigheden de tracker verkopen? Wij denken het niet.

 

Slag in het water

Juni moest een grootse maand worden voor Egypte. Na de val van Moebarak in februari 2011 sloeg het land de democratische weg in. Eerst werd een parlement verkozen, vorige maand zou de presidentsverkiezing voor de kers op de taart zorgen. Het militaire regime zou de fakkel doorgeven en het land zou werk kunnen maken van het economische herstel, geruggensteund door buitenlandse investeerders.

 

Draaide dat even anders uit zeg. Net voor de presidentsverkiezingen besliste het hooggerechtshof om het parlement te ontbinden nadat het vond dat een derde van de zetels nietig is. Zonder parlement gaan alle bevoegdheden opnieuw naar het militaire bewind. Daarnaast werden de presidentsverkiezingen ook ontsierd door onregelmatigheden waardoor de uitslag niet onmiddellijk bepaald kon worden. Uiteindelijk viel er een winnaar uit de bus: Mohamed Morsi van het Moslim Broederschap. De voormalige premier van ex-president Mubarak en de grote vriend van de militaire junta, moest nipt de duimen leggen. Totdat een nieuw parlement wordt gevormd moet Morsi nu gaan samenwerken met het leger.

 

Beurs onderuit

Wat een gloriemaand moest worden voor de beurs van Caïro eindigde in mineur: - 2 % in euro. Beleggers vinden dat het land door de politieke impasse met zijn toekomst aan het spelen is. Kapitaal, zowel binnenlands als buitenlands, verlaat dan ook Egypte.
Dat zet een rem op de investeringen. Daarnaast zorgt de politieke instabiliteit voor twijfels bij de toeristen. Koppel dat aan het huidige politieke en dus economische immobilisme en u weet dat het nu niet leuk vertoeven is op de Egyptische beurs.

 

Egypte verlaten?

De evenementen zorgen voor een vertraging in de zoektocht naar stabiliteit en economisch herstel. Maar het potentieel van het land (gunstige demografie, jonge bevolking, veel grondstoffen, toerisme, geen bankcrisis) maakt een langetermijngroei van 5 % per jaar of meer mogelijk.De vooruitzichten op politieke stabiliteit deden de beurs de eerste vier maanden van dit jaar al met een kwart stijgen. Dat zal vroeg of laat opnieuw het geval zijn.

 

Deel dit artikel