Analyse
Deense obligaties kunnen u interesseren 6 jaar geleden - donderdag 12 juli 2012

Hebt u een beleggingshorizon tot tien jaar en verkiest u een defensieve belegging boven iets anders, dan zijn Deense obligaties iets voor u.

Individuele emissies in Deense kroon (DKK) zijn echter bijzonder schaars en dus kan een fonds in obligaties in DKK soelaas brengen. Ook hier is de keuze miniem. Op onze markt biedt enkel KBC een gespecialiseerd fonds aan: KBC Renta Decarenta. De beheerder belegt daarbij in Deens overheidspapier.

 

Defensieve troef

Omdat het Scandinavische land tot de top behoort in ethische landenlijsten (hoge score op quasi alle criteria met uitzondering van ecologie) heeft het fonds door die keuze voor overheidsemissies meteen ook een duurzaam en maatschappelijk verantwoord karakter.
Deense obligaties worden vandaag steeds meer begeerd door de beleggers op zoek naar zekerheid. Denemarken, een van de rijkste landen ter wereld in termen van bbp is immers een van de weinige landen die nog mogen pronken met de hoogste rating (AAA). Het land heeft relatief weinig schulden en kende tot op heden nog geen noemenswaardige bankencrisis en vastgoedcrisis.

 

Eurokoppeling

Beleggers kopen DKK om zich te beschermen tegen een mogelijk falen van de eurozone. Die koopwoede zorgt voor opwaartse druk op de DKK.

 

De munt is echter gekoppeld aan de euro. Denemarken heeft indertijd immers gekozen om niet in de euro te stappen maar wel zijn munt met een vaste wisselkoers en een schommelingmarge van 2,25 % aan de eenheidsmunt te linken.

 

De defensieve belegger kan nu enkel maar winnen. Gebeurt er niets, dan weet u dat u een deel van uw centen belegt in een financieel gezond land en munt. Wordt de druk op de DKK echter te groot, dan kan de Danmarks Nationalbank alsnog beslissen om de munt te laten appreciëren. Die kans achten we klein, maar moest ze zich voordoen dan is het bingo.

 

Deel dit artikel