Analyse
De technologiesector is ongeschonden uit de crisis gekomen 5 jaar geleden - woensdag 18 juli 2012

De sector deed het zelfs uitstekend. Aan wat ligt dat succes en loont een belegging er de moeite?

We zijn op dit moment geen koper van technologiefondsen. Bezit u er, dan moet u die ook niet verkopen. Uitzondering maken we voor de fondsen met een slechte score zoals Argenta-Fund Technologie en fondsen die een loopje nemen met de portefeuillespreiding, zoals de tracker Lyxor ETF Stoxx Europe 600 Technology.

 

VS

De grote namen uit de technologiesector komen steevast uit de Verenigde Staten. Het zal u dan ook niet verbazen dat een doordeweeks fonds in wereldwijde technologiebedrijven tot 85 % van de portefeuille belegt in de VS. Het gemiddelde Amerikaanse aandeel heeft het ook de laatste vijf jaar zowat 35 % beter gedaan op de beurs dan het gemiddelde Europese aandeel. Meer nog, fondsen zoals BNPP L1 Equity Europe Technology en JPMorgan Europe Technology en die uitsluitend beleggen in Europese technologiebedrijven hebben het niet beter gedaan dan het gemiddelde fonds in Europese aandelen.

 

Financieel gezond

De beleggingsfondsen mikken in eerste instantie op de zwaargewichten in de sector. Die hebben het voordeel dat ze vaak financieel gezond zijn, vooral in Amerika. Door te focussen op kostenbesparingen hebben de bedrijven de laatste jaren hun schulden sterk afgebouwd. Uitbesteding van activiteiten richting groeilanden (China en Indial) waren schering en inslag. Daarenboven hielden de bedrijven een vinger op de knip wat overnames en investeringen betreft, met gespekte oorlogskassen als gevolg. Dat leidde tot de verwennerij van de aandeelhouder. Apple, Cisco en Dell zullen voor de eerste keer een dividend betalen. Bij IBM, Intel en Microsoft wordt het dividend verhoogd. Ook zitten de bedrijfswinsten, vooral in de Verenigde Staten, al een tijdje in de lift.

 

Risico

De sector blijft risicovoller dan gemiddeld. De portefeuilles van de fondsen zitten tjokvol marktleiders in hun sector. Die bedrijven worden geconfronteerd met steeds strengere concurrentie en kunnen zeer snel van hun sokkel vallen indien ze er niet in slagen om zichzelf continu heruit te vinden (Kodak miste de digitale trein en is virtueel failliet, Nokia onderschatte het belang van de Blackberry en de smartphone, en de intrede van Apple en Google in zijn markt, HP en Dell beklagen hun neerbuigendheid over de tablet-pc en hebben ze de slagkracht van Aziatische bedrijven als Acer, Asus, Leno-vo en Toshiba zwaar onderschat). En hoe zal Facebook er over tien jaar uitzien? In de sector, is elke keuze een gok. Zo gaf geen kat nog iets om het aandeel Apple in 2002. Maar het bedrijf veranderde net op tijd het geweer van schouder richting muziek (iPod), telefonie (iPhone) en tablet (iPad).

 

Niet aantrekkelijk

De gemiddelde winstvooruitzichten liggen in de sector hoger dan gemiddeld (verdere digitalisering, groeiende mobiliteit, hogere vraag uit de ontwikkelingslanden). Maar het dividendrendement van de sector is een pak lager dan wat u elders vindt. Beide elementen zorgen ervoor dat het te verwachten rendement maar net het hogere risico compenseert.
Daarnaast houden de huidige koersen rekening met die winstvooruitzichten en zijn de technologische aandelen dus duurder dan het gemiddelde aandeel.

 

Deel dit artikel