Analyse
Carmignac krijgt er muntklassen bij 6 jaar geleden - vrijdag 13 juli 2012

Met de oprichting van muntklassen voor enkele fondsen is het Franse Carmignac Gestion de laatste in een lange rij van beheerders die het de internationale klant zo gemakkelijk mogelijk willen maken. En dan?

Voor u verandert er niets … op voorwaarde dat u goed oplet welke fondsenversie u precies koopt. Over het algemeen zien we weinig redenen om te kiezen voor zo’n speciale muntklasse.

 

Muntklassen?

Angelsaksische beheerders gingen jaren geleden voor in het oprichten van zogenaamde muntklassen van hun beleggingsfondsen. Dat zijn versies die worden uitgedrukt in verschillende munten. De beheerders zijn actief in diverse landen en het kan commercieel interessant zijn om de muntversie van het land aan te bieden. Carmignac doet het nu ook zo.
Neem bijvoorbeeld het aandelenfonds Carmignac Investissement (A) EUR. Dat fonds werd opgericht in euro. Sinds vorige maand bestaat er nu ook een versie in Amerikaanse dollar; Carmignac Investisse-ment (A) USD (FR0011269554) en in Zwitserse frank; Carmignac Investis-sement (A) CHF (FR0011269190). Handig is dat elke versie een unieke ISIN-code heeft. Die laat u toe om de juiste versie te verhandelen.

 

Welke versie kiezen?

Is er een rendementsverschil tussen muntklassen? Uitgedrukt in eigen munt wel, maar na omzetting in euro niet. De portefeuilles van de fondsen zijn omzeggens krek dezelfde en bepaalt wat in het fonds zit uw uiteindelijke rendement in euro en niet de uitgiftemunt.

 

Eén grote uitzondering : soms wordt de muntklasse door de beheerder automatisch afgedekt in een bepaalde munt. Bij Carmignac gebeurt dat systematisch ten opzichte van de euro.
Stel dat de internationale (dollargetinte) portefeuille van het fonds met 5 % stijgt en de dollar met 10 %. Wat zal er gebeuren met uw beleggingen in euro, in dollar en in afgedekte munt?
– Noteert uw fonds in euro, dan zal uw winst grosso modo 15 % bedragen: 5 % op de portefeuille en 10 % op de dollar.
– Noteert uw fonds in dollar, dan zal uw winst 5 % zijn in dollar. Bij omzetting in euro zal daar 10 % muntwinst bijkomen: opnieuw 15 % winst dus.
– Noteert uw fonds in afgedekte dollar, dan zal uw winst … 5 % bedragen. U zult de stijging krijgen van de portefeuille, maar niet die van de dollar.

 

Op voorhand weten welke muntklasse, afgedekt of niet, u het meeste zal opbrengen, kunt u niet. Belangrijker is dan ook u de vraag te stellen of zo’n afgedekte muntklasse u sowieso interesseert. Veelal is de nog altijd interessante dollar het kind van de rekening (= opportuniteitskost) en daarnaast kost de afdekkingtechniek ook geld…

 

Deel dit artikel