Analyse
Onze basisportefeuille beperkt de schade 6 jaar geleden - donderdag 14 juni 2012

Ondanks een rampzalige meimaand waarin de wereldbeurzen 3,3 % en de Europese beurzen 7,5 % verloren, kon onze basisportefeuille de schade beperken (-2,6 %).

Over de afgelopen twaalf maanden haalt hij nog een positief rendement (1,2 %). Het gemiddelde jaarlijkse rendement over de laatste drie jaar bedraagt 12,5 %, over de laatste vijf jaar 0,9 %.

 

Beleggingen in de eurozone kunnen ons nog altijd niet bekoren wegens de slechte economische prestaties en de woekerende crisis. We kijken nu richting Verenigde Staten (betere groeivooruitzichten). Vorige maand konden de fondsen in Amerikaanse aandelen de schade beperken (-0,9 %) door de ijzersterke dollar (+7 %).

 

Heil kwam er ook van het obligatiefront. Alle vastrentende posten in onze portefeuilles gingen hoger, de Zweedse op kop (+2 %). Enkel de obligatiefondsen in Poolse zloty ontgoochelden (-5,3 %). Een instapgelegenheid.

 

Wijzigingen

We hebben niets gewijzigd aan onze basisportefeuille. In de portefeuilles op kortere (5 jaar) en op langere termijn (20 jaar) voerden we daarentegen wel enkele aanpassingen door.

 

In de neutrale en in de dynamische portefeuilles op vijf jaar verkopen we een deel (5 %) van de sterk presterende Amerikaanse aandelenfondsen en we beleggen de opbrengst in Poolse obligatiefondsen. Die bieden een hoge rente (rond de 5 %) en de zloty staat goedkoop.

 

In de neutrale  en in de dynamische portefeuilles op twintig jaar verkopen we eveneens een deel (5 %) van de Amerikaanse aandelenfondsen. Met dat geld kopen we Poolse aandelen via de tracker iShares MSCI Poland, genoteerd op New York (ISIN-code: US46429B6065, ticker: EPOL).

 

Amerikaanse aandelenfondsen blijven weliswaar interessant en dus aanwezig in de portefeuilles. De switch naar Poolse beleggingen doen we omdat we geloven in het potentieel van het Oostblokland en om redenen van diversificatie.

 

Bij de fondsen in Braziliaanse aandelen (aanwezig in de dynamische portefeuille op 10 jaar en in de neutrale en de dynamische portefeuilles op 20 jaar), kunt u de passief beheerde tracker Lyxor ETF Brazil in portefeuille houden, maar voor nieuwe aankopen trekt u beter de kaart van het actief beheerde JP Morgan Brazil Equity Fund A USD. Het fonds slaagt erin om net iets beter te presteren dan de brede Braziliaanse aandelenindex, en dat zonder zich bijkomende risico’s op de hals te halen. Het fonds is gratis op de kop te tikken bij Deutsche Bank. Bij BinckBank betaalt u 1 % instapkosten.

 

Voor de keuze van uw beleggingsfondsen, maak gebruik van onze fondsenselector

Deel dit artikel