Analyse
Zweedse obligaties blijven interessant 6 jaar geleden - dinsdag 15 mei 2012

Hebt u een beleggingshorizon van vijf tot tien jaar, dan raden we u aan een deel van uw portefeuille te steken in Zweedse obligaties.

Met KBC Renta Sekarenta hebt u in ons land daarbij de keuze uit welgeteld één (!) gespecialiseerd product. Het is een no-nonsensefonds dat enkel belegt in ofwel Zweedse staatsobligaties, ofwel obligaties in Zweedse kroon van eersterangsemittenten zoals de Europese Investeringsbank (EIB). De beheerder neemt daarbij geen risico op de kwaliteit van uitgevers in de portefeuille.

 

Een van de redenen voor onze langdurige interesse werd dit jaar nog eens in de verf gezet door het Wereld Economisch Forum (WEF). De organisatie zette Zweden op een podiumplaats wat concurrentiekracht betreft. Daarnaast is het land ook een ware kampioen als het op begrotingsdiscipline aankomt waardoor de staatsschuld gestaag daalt (nu 35 % van het BBP). Ook de inflatie (1,5 %) vormt geen probleem. Daarnaast geniet de lokale centrale bankier, de Riksbank, een uitmuntende reputatie en durft ze de leidende rentevoeten te verhogen en te verlagen indien nodig.
Kortom, Zweden is op economisch vlak een verademing. En dat is zeker een troef vandaag de dag.

 

Een ander pluspunt vinden we in de Zweedse kroon. Sinds de Zweedse kroon in 2008 werd afgestraft wegens de Zweedse banken die aanzienlijke posities hadden in Oost-europa en de Baltische staten, ging het almaar beter met de kroon. Die is, zelfs na de klim van de laatste jaren, nog altijd ondergewaardeerd tegenover de euro (zowat 11 %). Wat rentevergoeding betreft, bieden Zweedse obligaties op vijf tot zeven jaar 1,6 %, verre van vet maar toch zowat een half procent meer dan de Duitse.

 

Deel dit artikel