Analyse
DWS Invest Commodity + 6 jaar geleden - woensdag 23 mei 2012

Het fonds DWS Invest Commodity + heeft het veel beter gedaan dan tal van andere grondstoffenfondsen. Een goede keuze?

We raden u af te beleggen in een breed gespreid grondstoffenfonds wegens de redenen aangehaald in onze analyse.
Het hoge risico van zo’n fonds wordt vandaag onvoldoende gecompenseerd door het potentiële rendement. Daarenboven loont het minder dan vroeger om zo’n type fonds in de portefeuille te steken wat spreiding betreft.

 

Dat gezegd zijnde, klopt het dat DWS Invest Commodity Plus het het afgelopen jaar een pak beter heeft gedaan dan het gros van de concurrentie. Op langere termijn is die situatie dan weer net andersom.
Zo verloor het fonds op jaarbasis 9 % terwijl de fondsen uit te categorie gemiddeld 15 % lager gingen. Die prestatieverschillen hebben echter niets te maken met de kwaliteiten van het beheer van het fonds, maar des te meer met de inhoud van de portefeuille. Terwijl het gros van de grondstoffenfondsen de eieren legt in grondstofgerelateerde aandelen zoals Monsanto (landbouw), Potash (meststoffen), BHP Billinton (mijnbouw), mikt het DWS-fonds op de grondstoffen zelf, weliswaar door middel van een index. Vorig jaar kregen vooral de grondstofaandelen het lastig door de toegenomen risicoaversie bij de beleggers. Omzeggens de hele sector werd daarbij door de mangel gehaald, ongeacht het fundamentele plaatje.

 

Die relatief betere prestatie van de grondstoffen tegenover de grondstofaandelen is ook de reden waarom de beursgenoteerde trackers zoals Amundi ETF Commodities, iShares Commodity en Lyxor ETF Commodi-ties het met een gemiddeld verlies van 7 % ook relatief beter hebben gedaan dan de klassieke fondsen. De trackers beleggen immers alle in een grondstoffenindex.

 

Deel dit artikel