Analyse
Koersvorming tracker 6 jaar geleden - woensdag 11 april 2012

Hoe wordt de koers van een tracker gevormd? Uitleg op basis van een concreet voorbeeld.

Ons voorbeeld: de tracker Lyxor ETF Brazil.
Deze tracker is genoteerd op Euronext Parijs en kan doorlopend net als een gewoon aandeel worden verhandeld van 9u05 tot 17u35. De waarde van een tracker zal gelijk lopen met de onderliggende index, namelijk de Braziliaanse beursindex Bovespa. Deze index is samengesteld uit zo’n 50 Braziliaanse bedrijven.

 

De koers van een tracker komt immers overeen met een fractie van de onderliggende index. U koopt met andere woorden een deel van de Bovespa-index. In de praktijk is één ETF-deelbewijs 1/1020 van de Bovespa. Om de correcte koers in euro te berekenen moet men de Bovespa, die is uitgedrukt in Braziliaanse real, omzetten in euro. De beurskoers van de tracker op Parijs zal echter nooit 100 % correct de onderliggende index weerspiegelen want er zal altijd een minimale afwijking zijn. Bij de koersvorming van de tracker moet een mechanisme van prijsdrempels er wel voor zorgen dat geen enkel order kan worden uitgevoerd tegen een koers die meer dan 3 % afwijkt van de koers op dat ogenblik van de Bovespa-index.

 

In de praktijk

De koers van een tracker is het resultaat van bij elkaar gebrachte koop- en verkooporders in het centrale orderboek, zoals dat bij alle op de beurs verhandelde effecten het geval is. Een order wordt uitgevoerd als er in het orderboek één of meer passende tegenorders aanwezig zijn. Maar om ervoor te zorgen dat er ten allen tijde handel mogelijk is, worden er voor trackers liquidity providers in de arm genomen. Deze zorgen voor liquiditeit door constant aan- en verkoopkoers (bid en ask) te afficheren. Bij Lyxor ETF Brazil is dat SG Securities. U kunt dan kopen tegen de verkoopkoers van SG Securities of verkopen tegen de koopkoers van de liquidity provider. In de praktijk stellen we vast dat er een verschil is van 0,05 tot 0,10 EUR tussen de geafficheerde aan- en verkoopkoers, de marge van SG Securities.

 

 

 

Deel dit artikel