Analyse
Fortuneo mikt op de fondsenbelegger 6 jaar geleden - maandag 23 april 2012

Vorige maand breidde Fortuneo Belgium haar fondsenselectie op het eerste gezicht gevoelig uit en sleutelde ze aan de kostenstructuur. Ook na de facelift blijft de goedkope internetbank een van onze ‘Beste keuzes’ op het gebied van fondsenverdeling. Op voorwaarde dat u uw huiswerk zelf vooraf maakt.

Fondsenjungle

Bent u op zoek naar een beleggingsfonds in ons land, dan zult u niet met lege handen thuiskomen. Volgens dataleverancier Lipper had u eind vorige maand de keuze uit meer dan 4.300 unieke fondsen van diverse pluimage. Tellen we daar de diverse muntklassen (= eenzelfde fonds dat noteert in euro, in dollar, in Britse pond, enzovoort) en het uitkeringsbeleid (= kapitalisatie van dividenden of niet) bij op, dan dikt dat aantal zelfs aan tot meer dan 10.000. Zeggen dat de keuze (te) groot is, is dan ook een understatement van jewelste.
Het aanbod is dermate dat geen enkele bankier het in zijn hoofd haalt om u de volledige selectie aan te bieden. U kunt met andere woorden niet bij één enkele fondsenverdeler terecht om de nodige informatie en officiële documenten (zoals het prospectus) te vinden van om het even welk fonds dat in België mag verkocht worden.
Dat belet twee instellingen echter niet om de belegger te verwennen met een gigantisch fondsenaanbod voor de particuliere belegger. De op een haar na 1.600 tellende officiële selectie van Deutsche Bank werd vorige maand voorbij gestoken door het vernieuwde aanbod van ruim 2.200 fondsen bij internetbankier Fortuneo Belgium.

 

Spectaculair aanbod

Het persbericht dat Fortuneo Bank vorige maand de wereld instuurde, is ietwat misleidend. De instelling heeft het over een ‘spectaculaire toename tot meer dan 2.200 fondsen’ nadat voorheen slechts 79 fondsen van diverse fondsenhuizen werden aangeboden. Dat nieuws klopt niet helemaal. Tot voor kort kon u weliswaar minder dan 80 fondsen zonder instapkosten op de kop tikken bij Fortuneo Bank, u had wel toegang tot een kleine 5.000 fondsen via hun website en via de telefoon. Voor die fondsen werden instapkosten gevraagd, plus een makelaarsloon van 9,95 euro.
Vandaag zien de selectie én de kostenstructuur er anders uit. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het aanbod dat u op het internet terugvindt en de selectie die enkel via de telefoon bekomen kan worden.

 

Internetaanbod

Op www.fortuneo.be kunt u zowat 2.200 fondsen op de kop tikken. Ze behoren tot een dertigtal fondsenhuizen zoals Carmignac en Fidelity, maar ook BNP Paribas, Dexia en ING.
Wat kostenstructuur betreft, maakt de instelling komaf met de vroegere instapkosten (2,5 % in de praktijk) en hanteert ze een forfaitair makelaarsloon van 9,5 euro per fonds en dat voor elke aankoop en verkoop, ongeacht de grootte van het order. Een fonds verhandelen zal u dus 19 euro aan makelaarsloon kosten … als u uw order via het internet doet. Een telefonisch order van die fondsen kost u 1,5 % aan instapkosten (geen makelaarsloon).
Dat leidt tot een situatie waarbij u bij Fortuneo Bank minder kosten bij het instappen betaalt op de fondsen van BNP Paribas Asset Management en ING Investment Management dan in de kantoren van BNP Paribas Fortis (2,5 % gebruikelijk tarief) en ING (3%) zelf, en dat vanaf een ordergrootte van respectievelijk 760 euro (2,5 % daarvan is 19 euro) en 633 euro.
De uitzonderingen op die regel vormen de fondsenhuizen die procentuele instapkosten eisen van de verdeler. Zo zult u voor de fondsen van Dexia Asset Management de gebruikelijke instapkosten van 2,5 % betalen en rekenen Carmignac Gestion en Petercam Asset Management 1% door. Het forfaitaire makelaarsloon is hier niet van tel. Al bij al betreft het minder dan 10 % van het internetaanbod.

 

Via de telefoon

Wenst u fondsen te kopen die niet in die lijst van 2.200 fondsen staan, zoals die van KBC Asset Management bijvoorbeeld, dan kan dat uitsluitend telefonisch. Voor dat type fonds betaalt u altijd 2,5 % instapkosten (geen makelaarsloon).
Daarnaast dient u voor zo’n order ook telkens een orderdocument in te vullen en te ondertekenen. Daarin verklaart u als klant dat u kennis hebt genomen met de karakteristieken van de gevraagde fondsen en hun prospectus. Ook die gegevens kan Fortuneo u bezorgen. Nadat de bank dat document heeft ontvangen (via mail, fax of post) wordt het order uitgevoerd. Afhankelijk van de tegenpartij kan dat een tijdje duren.

 

Advies niet aanwezig!

Klant worden bij Fortuneo is gratis en uw rekening draagt ook geen extra kosten, zoals bewaarloon.Het is belangrijk om te weten dat de instelling u louter een handelsplatform aanbiedt maar GEEN advies. Op www.fortuneo.be vindt u weliswaar enkele tools om een fondsenkeuze te maken, maar u zult er zelf uw boontjes mee moeten doppen. Eenzelfde gebrek aan advies vinden we trouwens terug bij de concurrentie: BinckBank, Keytrade Bank en Rabobank.be. Om advies te mogen geven, moeten die brokers uw beleggersprofiel maken en moeten ze zorgen dat elk advies geschikt is voor uw profiel. Die procedure past (voorlopig) niet in hun strategie van lage kosten. Daarom vinden we de bovenvermelde instellingen enkel geschikt voor de fondsendoe-het-zelver.

 

Hebt u nood aan advies bij uw keuze, dan dient u elders te kijken. Die rol vervullen wij voor u. Onze dienst individuele hulpverlening staat immers voor u klaar.

 

Deel dit artikel