Analyse
Onze fondsenportefeuilles 6 jaar geleden - donderdag 15 maart 2012

Op het einde van februari, om een goed evenwicht te behouden tussen potentieel rendement en risico, en tussen aandelen en obligaties, wijzigden wijn niets aan onze portefeuilles.

Aandelen boven

Naar analogie met de eerste maand van het jaar blonken de aandelenfondsen opnieuw uit in februari. Het aandelengedeelte van onze neutrale portefeuille op tien jaar dikte zowat 3,7 % aan. De lauwerkrans ging naar SSgA Sweden Index Equity Fund dat maar liefst 8,3 % aandikte. Het fonds blijft ook na die klim sterk koopwaardig en mag in zowat alle portefeuilles opgenomen worden.
Dat beleggers opnieuw verlekkerd zijn op aandelen kunnen de groeilandenbeurzen over meespreken. Zij wonnen over het algemeen zowat 4 % en staan sinds het jaarbegin al 15 % hoger. Dat is zowat 50 % meer dan het gemiddelde wereldwijd. En het (snelle) geld blijft toestromen. Dat zien we aan de steeds grotere sommen die worden belegd in gespecialiseerde trackers en beleggingsfondsen.
Ons niet gelaten want wij geloven sterk in het potentieel van bepaalde groeilanden. Hol dan ook geen rendementen achterna en blijf de kaart trekken van de aandelen uit de landen die een meerwaarde bieden voor uw portefeuille. In de eerste plaats blijft dat China (+4,1 %). Brazilië (+4,3 %) en India (+2,4 %) vervolledigen dat plaatje.

 

Obligaties: muntwinst

Ook de obligatiefondsen in onze neutrale portefeuille deden niet onder voor de aandelenfondsen. KBC Renta Zlotyrenta u, het enige fonds in staatsobligaties in Poolse zloty op onze markt, mag alvast hoog van de toren blazen na de winst van 3,6 %. Die is grotendeels te danken aan de vorm van de Poolse zloty (+2,7 % in euro).
Opvallend was ook de prestatie van KBC Renta Sekarenta u de afgelopen maand (+0,4 %). Die winst mag volledig op het conto geschreven worden van de Zweedse kroon (+1,3 % in euro). De lokale markt van Zweedse staatsobligaties ging immers fors lager door de aantrekkende obligatierentevoeten.
De hoge spaarquote van de Zweed, de gezonde overheidsfinanciën én de mooie economische groei maken van een obligatiebelegging in de ondergewaardeerde Zweedse kroon nog altijd een koopkandidaat.

 

Voor meer, raadpleeg onze strategie.

 

Deel dit artikel