Analyse
Hoe staat het met Chili tegenwoordig? 6 jaar geleden - dinsdag 13 maart 2012

Als u op ons aanraden aandelenfondsen in Chileense aandelen gekocht heeft, moet u nog wat geduld oefenen.

Sterke economie, slappe beurs

Europese beleggers beleefden vorig jaar weinig vreugde aan hun Chileense aandelenbelegging. De beurs van Santiago ging in 2011 in het rood en de peso daalde bijna 7 % in waarde tegenover de euro. Resultaat: een verlies in euro van 20 %. De economische situatie in Chili oogt nochtans voortreffelijk: lage werkloosheidscijfers, een inflatie onder controle, gezonde overheidsfinanciën en een groei van het bbp van meer dan 6 % in 2011.
Vanwaar die discrepantie? Welnu, de zwaargewichten die aan de beurs van Santiago noteren, zijn veelal exportgerichte bedrijven die schatplichtig zijn aan de koperindustrie. De Chileense beurs wordt dus grotendeels gestuurd door de prijs van het rode metaal. En die stuikte in 2011 ineen.

 

Koper onmisbaar

Koper is een van de belangrijkste metalen met een brede waaier van toepassingen in tal van industrieën. De vraag naar koper wordt in grote mate bepaald door de groeilanden die in snel tempo industrialiseren en verstedelijken. Vermits de opkomende industrielanden onontbeerlijk zijn als zwengel van de wereldeconomie zorgde de vertraging van de groei in die landen bovenop de schuldencrisis in Europa en de ongerustheid m.b.t. het economische herstel in de VS ervoor dat de kopermarkt en bijgevolg de Chileense beurs het grootste deel van 2011 in zak en as zaten.
Wij hadden de bui echter zien hangen en eind mei hebben we de beleggers met een korte beleggingshorizon aangeraden om winst te nemen op de fondsen in Chileense aandelen die ze in maart 2010 op ons advies hadden gekocht.
Half oktober vonden we evenwel dat de beurs voldoende gezakt was om (opnieuw) een gokje te wagen op deze veelbelovende markt. Vandaag staat de Chileense beurs zoals de wereldeconomie op een tweesprong. Ofwel slaat de motor terug aan en komt er de volgende maanden een stijging. Ofwel blijft ze slabakken, al zit een val zoals in 2011 er volgens ons niet in.

 

Aangezien de Chileense beurs goed geplaatst is om van elk herstel van de wereldeconomie te profiteren, houdt u het gesloten fonds Aberdeen Chile Fund en de tracker iShares MSCI Chile Investable Market Index Fund best op zak.

Deel dit artikel