Analyse
Onze fondsenportefeuilles in januari 6 jaar geleden - dinsdag 14 februari 2012

Een uitstekende beursmaand voor onze portefeuilles.

Onze portefeuilles streven een evenwicht na tussen potentieel rendement en risico. Spreiding, tussen aandelen en obligaties, is daarbij aan de orde van de dag. We beleggen uitsluitend in categorieën met potentieel op de beleggingshorizon die we voor ogen hebben. De fondsen en verzekeringsproducten die we aanraden zijn fondsen die in ons land aan de particuliere belegger gebracht mogen worden. Ook beursgenoteerde trackers en beursgenoteerde beleggingsfondsen komen in aanmerking voor een portefeuilleselectie.

 

Voor de lange termijn: intrede Poolse aandelen

We voeren één enkele wijziging door in onze dynamische portefeuilles met een beleggingshorizon van twintig jaar.
Na maar liefst meer dan tien jaar in de portefeuille te hebben gezeten, zwaaien we de fondsen in Australische aandelen uit. Langs de grote poort, want gedurende die periode boekten ze een gemiddeld jaarrendement van zowat 9,5 %. Een derde daarvan kwam van de sterke Australische dollar. Ter vergelijking, wereldwijd gingen de beurzen jaarlijks 2,7 % hoger en deed de Belgische het met 3,7 % per jaar.

 

Vandaag is de Australische beurs weliswaar correct gewaardeerd maar staat de Australische dollar veel te duur (meer dan 30 % overwaardering). We verruilen die post dan ook voor een andere met meer potentieel.

 

En dat potentieel vinden we terug in de fondsen in Poolse aandelen. Zowel de zloty als de beurs van Warschau zijn veelbelovend. Gespecialiseerde fondsen in ons land bestaan niet maar beursgenoteerde trackers zijn wel te vinden. We raden u aan iShares MSCI Poland (beurs van New York, ISIN US46429B6065, ticker EPOL). We komen er op terug.

 

Bovenste beste maand

Januari was ook een uitstekende beursmaand die geen windeieren legde in onze portefeuilles

De globale winst van 4,4 % voor onze neutrale portefeuille met een beleggingshorizon van tien jaar mag vooral op rekening geschreven worden van de groeilanden in de portefeuille. De fondsen in Indiase aandelen  (+17,3 %) profiteerden van de massale instroom van beleggersgelden uit zowel binnenland als buitenland om fors uit te halen. Beide beurzen blijven uw vertrouwen waard.

 

Maar niet alleen de aandelenfondsen lieten zich niet onbetuigd. Er viel ook manna te rapen bij de obligatiefondsen. De meest opvallende klimmer vonden we niet toevallig bij de fondsen in obligaties in Poolse zloty. Die dikten met 7 % aan nadat de lokale munt zelf 5,5 % aanvette. De obligaties bieden een mooie meerrente op die in euro en zelfs na de klim blijft de zloty ondergewaardeerd. U mag dan ook nog altijd KBC Renta Zlotyrenta, de enige speler in ons land op die markt, aankopen.

 

Deel dit artikel