Analyse
Carmignac Patrimoine: nog koopwaardig? 6 jaar geleden - vrijdag 17 februari 2012

Carmignac Patrimoine heeft veel geld verloren in 2011. Blijft het fonds nog koopwaardig?

De relatief grote focus op groeilanden en grondstofbedrijven legde de Franse beheerder Carmignac Gestion allesbehalve windeieren in 2011. De beheerder verloor maar eventjes 10 miljard euro aan vermogen onder beheer vorig jaar. Een deel daarvan was te wijten aan de slechte financiële markten (6 miljard), een ander aan uittredingen van beleggers (4 miljard).

 

Een van de grootste slachtoffers is het defensief (geworden) gemengde fonds Carmignac Patrimoine. Het fonds verloor maar liefst 2,4 miljard euro aan vermogen onder beheer in 2011, goed voor 10 % van de totale waarde. En dat terwijl het een rendement boekte van -0,8 %, een prestatie waar veel concurrerende fondsen voor hadden getekend in het turbulente beleggingsjaar. De kapitaalverliezen waren dan ook vooral te wijten aan uittredingen van beleggers.

 

Terecht? Wij denken het niet. Het fonds blijft vooreerst een van de betere producten in zijn categorie (***). Daarnaast bevalt het beleggingsbeleid ons ook. Ook wij vinden dat de groeilanden te zwaar zijn afgestraft waardoor die post zeker nog een prominente plaats in de portefeuille verdient. Dat het fonds eerder de defensieve kaart (meer obligaties dan aandelen) trekt dan de neutrale, hoeft in de huidige marktomstandigheden geen nadeel te zijn. In het verleden is al gebleken dat de beheerder snel het geweer van schouder kan veranderen indien de situatie zich daartoe leent.

 

Het fonds is nog altijd koopwaardig.

 

Deel dit artikel