Analyse
Aandelenfondsen in januari: ‘t Is feest! 6 jaar geleden - dinsdag 14 februari 2012

Na een barslecht beursjaar sloeg de slinger naar de andere kant en dikten de beurzen fors aan in januari. Vooral de groeilanden hadden er zin in.

Wereldwijd gingen de beurzen bijna 6 % hoger. Zo’n fors resultaat wordt uiteraard niet zomaar neergezet. De nervositeit van 2011 ruimde baan voor optimisme. Met dank vooral aan de Verenigde Staten die – nog maar eens – uitpakken met mooie macro-economische cijfers waaruit blijkt dat de economische motor er almaar sneller aanslaat. Met dank ook aan China dat een mooie groei (8,9 %) blijft neerzetten en enkele maatregelen aankondigde om dat cijfer nog wat aan te dikken. Ook kwam er ook goed nieuws uit de eurozone. ‘Moeilijke’ landen als Italië en Spanje konden zich vlotjes herfinancieren op de obligatiemarkt en dat aan aantrekkelijke voorwaarden. Met dank aan de actie van de Europese centrale bankier, die eind december meer dan 489 miljard ontleende aan 523 banken uit de eurozone. Ten slotte deden de sterke bedrijfsresultaten hun duit in het zakje. Wereldwijd slaagden zes op de tien bedrijven erin om in het laatste kwartaal van vorig jaar beter te doen dan de (verlaagde) verwachtingen.

 

Laat u echter niet verblinden. De recente ontwikkelingen zorgden misschien wel voor een opstoot van optimisme, overdreven enthousiasme is uit den boze. Zo is Griekenland nog lang niet uit de penarie, is het helemaal niet zeker dat het volgende noodzakelijke rondje ‘rondgaan met de pet’ van Spanje en Italië evenveel beleggersappetijt zal losweken en is het lang niet duidelijk dat de economische groei zal blijven verrassen, temeer omdat een recessie Europa bedreigt. Dat alles in een context waar geopolitieke risico’s ook niet uit de lucht gegrepen zijn. Zo dreigt de blokkering van de straat van Hormuz door Iran de olieprijs artificieel hoog te houden. En dan hebben we het nog niet gehad over Soedan (dreigende productiestop), Nigeria, Syrië … Een hogere energiefactuur kan iedereen op dit moment missen als kiespijn.

 

Kortom, de puike beleggingsresultaten van januari zijn mooi meegenomen maar wellicht geen realistische maatstaf voor het nieuwe jaar. Blijf dus uiterst selectief in uw keuzes. Daarbij kunt u onze portefeuilles op p. 20 als leidraad gebruiken.

 

Wereldwijd feest

De fondsen die wereldwijd in aandelen beleggen beleefden dikten gemiddeld 5,2 % aan. Geen enkel fonds verloor terrein maar de rendementsverschillen waren als vanouds groot. Dikke winsten waren alvast weggelegd voor de aandeelhouders van BNP P L1 OBAM Equity World (+9,1 %). Het fonds haalde de melk vooral bij de financiële instelling ING (+25,1 %) en de koperproducent Freeport-McMoran (+25,3 %). Ook JPMorgan Global Focus A (+7,4 %) deed het uitstekend dankzij de beleggingen in de olieraffinaderij Interoil (+30,1 %) en de bank Citigroup (+15,8 %).

 

Wereldwijde aandelenfondsen blijven geschikt voor diegene op zoek naar een gemakkelijke manier om in een beweging de aandelenportefeuille te spreiden. Mik daarbij op het bovenvermelde fonds van JPMorgan Asset Management (LU0210534227) of op Petercam Equities World 3F B, dat als bijzonderheid heeft niet in financiële aandelen te beleggen.

 

VS trekken de kar

Het gaat goed met de Verenigde Staten. Door de veel sterker dan verwachte verbetering van de arbeidsmarkt herstelde het economische sentiment er spectaculair. Het dieptepunt van afgelopen zomer toen de verlaging van de kredietwaardigheid en het politieke gebakkelei om tot een akkoord te geraken over de schuldenberg ligt ondertussen al ver achter de rug. Vandaag consumeren de Amerikanen opnieuw en ziet het ernaar uit dat Amerikaanse groei de komende maanden op punt zal blijven.

 

De fondsen in Amerikaanse aandelen klokten een dikke 4 % hoger af. Een fonds zoals Henderson Horizon American Equity (+6,7 %° kon rekenen op de goede prestaties van de technologiebedrijven Apple (+11,8 %) en Microsoft (+12,8 %).

 

Amerikaanse aandelenfondsen blijven sterk aanwezig in onze portefeuilles

 

De economie is in vorm, de centrale bankier legt op dit moment de nadruk op de juiste accenten (groei in plaats van inflatie) en Wall Street noteert eerder aan de goedkope kant.
De fondsenkeuze is ruim en de verschillen groot in de categorie. Onze voorkeur gaat naar indexfondsen die de brede beurs schaduwen zoals KBC Index US, SSgA US Index Equity en de beursgenoteerde tracker iShares S&P 500 (IACC op Euronext Amsterdam).

 

Ook België bekoort

Oost west, thuis best’ was ook de leuze wat Belgische aandelen betreft in januari. De gespecialiseerde fondsen gingen gemiddeld 5,7 % hoger en boekten zelfs winsten tot 9,4 %. Dat resultaat lag weggelegd voor de gelukkige eigenaars van KBC Equity Flanders, een fonds dat mikt op aandelen met een Vlaams karakter. De slechte prestatie van het grootste aandeel in de portefeuille, AB InBev (-2 %) werd ruimschoots goedgemaakt door de glansprestaties van Bekaert (+25,4 %) en vooral KBC (+49 %).

 

Eind goed, al goed voor de beurs van Brussel in januari. Nochtans zag het er eventjes slecht uit. Grote jongens AB InBev én GDF Suez (-1,8 %) verloren beide terrein, maar het omgekeerde kon gezegd worden van het merendeel van de beursgenoteerde Belgische aandelen. De Belgische beurs is correct tot duur gewaardeerd en verdient bij ons enkel een plaats in een zeer langetermijnportefeuille. Mik daarbij op Hermes Belgian Growth indien u nog geen Belgische aandelen op zak hebt. Het fonds belegt (quasi) niet in financiële aandelen.

 

Telecom ontgoochelt

Slechts één enkele aandelencategorie boekte een verlies vorige maand. De fondsen in telecomaandelen gingen 1,1 % lager. Typerend was de prestatie van SSgA Telecommunication Index Equities, een passief beheerd fonds dat tot doel heeft een telecomindex te volgen. Geen enkel aandeel uit de top tien van het fonds slaagde immers erin om terreinwinst te boeken. France Telecom ging 5,5 % lager, Deutsche Telekom verloor 2,6 %, het Japanse Nippon T&T dook 3,1 % in het rood enzovoort.

 

Vanwaar het beurspessimisme? Dat heeft vooral te maken met de berichtgeving van tal van bedrijven uit de sector om het dividendbeleid neerwaarts te herzien, de vragen die gesteld worden rond de hoge schuldgraad en de almaar striktere regulering.

 

Wat de sector betreft zijn bovenstaande ‘zonden’ niets nieuws onder de zon en wordt er hard gewerkt om ze te counteren. Het dividendrendement zal zeker en vast dalen maar blijft vooralsnog genereus: 5,4 %, het dubbele van wat wereldwijd aan dividend wordt uitgekeerd. Daarnaast is ook de schuldafbouw volop aan de gang. BNP P L1 Equity Europe Telecom en de beursgenoteerde tracker EasyETF Stoxx Europe 600 Telecom (SYT op Euronext Parijs) zijn onze favorieten in de categorie. Ze beleggen beide vooral in de grote Europese telecomoperatoren.

 

Deel dit artikel