Analyse
Pensioensparen? Doen! 6 jaar geleden - donderdag 15 december 2011

Het ziet ernaar uit dat de bancaire pensioenspaarfondsen hun vijfentwintigjarige bestaan in mineur zullen vieren.

Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar boekte de oudste categorie VAN DE pensioenspaarfondsen, die van de dynamische pensioenspaarfondsen, een verlies van 8 %. Met dat cijfer valt 2011 in de top drie van slechtste jaren ooit.

 

Het verlies veegt de winsten van 2010 van tafel en komt natuurlijk hard aan bij de pensioenspaarder. Een belegger die al 25 jaar aan pensioensparen doet via een pensioenspaarfonds kijkt door die koersval tegen een verlies aan van enkele duizenden euro’s op zijn bijeengespaarde kapitaal. Heeft zo’n persoon de ‘pech’ om dit jaar 60 te worden, dan trakteert de fiscus hem ook nog eens op een bijkomende pil van zowat 3.000 euro. Dat alles wekt wrevel op, zeker als u weet dat u fiscaal gezien zwaar gestraft wordt wanneer u uw kapitaal wil overhevelen van een pensioenspaarfonds naar een risicoloze pensioenspaarverzekering.

 

Sinds 1987 leverden de dynamische pensioenspaarfondsen evenwel 6,6 % per jaar op. Ook het prijskaartje van de fiscus op uw zestigste wordt ruimschoots gecompenseerd door het jaar-lijkse belastingvoordeel dat de belegging geniet, namelijk een belastingvermindering van 30% tot 40 % van de inleg (teruggeschroefd naar 30 % voor iedereen vanaf 2012). Dat voordeel wordt al snel vergeten. Het verschijnt natuurlijk niet ergens op een rekening, terwijl u de bewegingen van uw pensioenspaarfonds wél op de voet kunt volgen. Uit het oog, uit het hart.

 

De impact van dat belastingvoordeel is groot. Beleggers van het eerste uur die elk jaar volstortten en die het belastingvoordeel het jaar nadien herbelegden in hun pensioenspaarfonds zagen dat voordeel aandikken tot zowat 10.000 euro op het einde van de rit. Neen, ondanks de slechte recente prestaties van de fondsen blijft aan pensioensparen doen een must voor iedereen die zijn geld tot zijn zestigste kan missen.

 

Alles over pensioensparen

Deel dit artikel