Analyse
Aandelenfondsen in november 6 jaar geleden - woensdag 14 december 2011

Hoewel de schuldencrisis in de eurozone de aandelenmarkten koude rillingen bezorgt, werden de beurzen gered door de georganiseerde interventie van de centrale banken. Koppel dat aan de verdere afkalving van de euro en wereldwijd gezien gingen de aandelen zelfs lichtjes hoger.

Eurozone euro

Vorige maand verloren de aandelen uit de eurozone gemiddeld 3 %. ‘Slechts’ 3 % want na drie weken stond de teller al op -11 %. De remonte die de laatste week werd neergezet, was er een om ú tegen te zeggen, dankzij twee elementen : Italië kwam op de proppen met hervormingen en besparingen en de belangrijkste centrale banken spanden samen om de liquiditeitsbevoorrading van de banken te garanderen..

 

Wat aandelen betreft, vermijden we echter de eurozone en slaan we onze tenten op in landen waar het beter toeven is, zoals Zweden.

 

Gekibbel in de VS

Europa slabakte maar ook de VS hadden het niet onder de markt, ook al werd de schade er beperkt door de vorm van de dollar in euro (+3,6 %). Ook in de VS zijn ze aan het bakkeleien over hoe ze de enorme schuldenberg zullen bekampen. De Amerikanen staan voor de uitdaging om het overheidstekort met 1.200 miljard over de komende tien jaren af te bouwen, maar het Congres geraakt het maar niet eens over de manier waarop. Dat slechte nieuws werd gecounterd door de resem beter dan verwachte economische cijfers, het duwtje in de rug van de ratingbureaus die de kredietwaardigheid van Uncle Sam voorlopig niet meer zullen verlagen én de meer dan uitstekende bedrijfsresultaten. In lokale munt daalde Wall Street dan ook met slechts 0,5 %. De fondsen in Amerikaanse aandelen dikten gemiddeld met 3 % aan. Haantje de voorste was Threadneedle American (+5,7 %) dankzij farmareus Pfizer (+9,1 %) en IBM (+5,9 %). Henderson American Equity (-0,2 %) was dan weer het enige fonds uit onze selectie dat in die categorie terrein verloor. De weging in voedingsreus Kellogg (o.a. ontbijtgranen, -5 %) zat daar voor iets tussen.

 

Hoewel Uncle Sam ook wel zijn problemen heeft, kan het land toch puike cijfers voorleggen. Zo ziet het ernaar uit dat de VS aan een groeiversteviging bezig zijn, terwijl Europa de groei eerder ziet vertragen. Ook verrasten de Amerikaanse bedrijfsresultaten van het derde kwartaal in aangename zin en werd zelfs het bedrijfswinstrecord gebroken. In Europa vielen dezelfde winstcijfers dan weer tegen, en dat ondanks de mooie omzetgroei. In tegenstelling tot in de VS lijken bij ons de winstmarges meer onder druk te komen door de sneller stijgende loonkosten en de kleinere productiviteitsstijgingen.

 

Amerikaanse aandelenfondsen zijn nog altijd te pruimen. U bent op dit moment beter af met aandelen uit de VS dan uit de eurozone. Onze voorkeur gaat naar KBC Index United States, SSgA US Index Equity Fund en de op Euronext Amsterdam genoteerde tracker iShares S&P 500.

 

Indiase aandelen

Het grootste slachtoffer van november was India. De brede Indiase aandelenbeurs verloor maar liefst 13 %, terwijl de fondsen in Indiase aandelen gemiddeld 10 % lager gingen. Zo raakte Franklin India A EUR 9,9 % kwijt door bankaandelen zoals ICICI Bank (-26,1 %) en HDFC Bank (-12,3 %).
De schuldencrisis in Europa en de toename van de risicoaversie zorgt ervoor dat de roepie massaal wordt verkocht (-3,4 % in november), wat dan weer de productiekosten doet stijgen (energieprijzen uitgedrukt in dollar!). De hoge inflatie (9 %) holt daarbij de gezinsinkomsten uit en dat zet een rem op de gezinsconsumptie. De ratingverlaging van de Indiase banken door ratingbureau Moody’s vorige maand deed de beleggers dan ook richting exit hollen.

 

India heeft het op dit moment moeilijk maar beschikt wel over voldoende langetermijnpotentieel (groei boven 7 %, stevige diensteneconomie) om uit te groeien tot een topper.

 

Geen spek voor de bek van de defensieve en/of de kortetemrijnbelegger maar wel voor al de anderen. Mik op Franklin India A EUR.

 

Deel dit artikel